Membrii din Forumul Tinerilor Romi din cadrul Fundaţiei Ruhama au prezentat ieri vizitatorilor, studenţi şi elevi, câteva detalii importante despre istoria şi cultura romilor. Ei au prezentat şi exemple de succes din viaţa şi opera unor personalităţi marcante, care şi-au recunoscut originile rome.

Cu ocazia Zilei Internaţionale e Romilor, Fundaţia Ruhama a organizat Ziua Porţilor Deschise la sediul din strada Universităţii nr 4. Studenţii şi elevii care au trecut pragul asociaţiei au avut ocazia de a sta de vorbă cu membri ai Forumului Tinerilor Romi. Aşa cum explică Alexandra Taragiu, la Congresul Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra, în anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat ca imn internaţional al romilor cântecul "Gelem, gelem", interpretat de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco, în pelicula iugoslavă "Am întâlnit şi ţigani fericiţi". De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte, nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

De ce e greşit termenul ţigan

Alexandra a mai subliniat şi că termenul corect este rom pentru bărbaţi şi romnie (se citeşte fără e), pentru femei. "Nu există cuvântul ţigan în limba romani. Acest termen a fost folosit prima dată de grecii creştini, la adresa emigranţilor indieni. Ei le spuneau athinganoi (n.r. - de "neatins"), care înseamnă om cu care nu e bine să ai contact", a spus Alexandra. De aceea, cuvântul ţigan este considerată o formă de adresare peiorativă, similară cu termenul "nigger", adresat afro-americanilor. Vizitatorii au mai aflat şi numele câtorva  personalităţi de marcă care au recunoscut că sunt de etnie romă: Anton Pann, Petru Maior, Victor Babeş, Ioan Budai Deleanu, Grigoraş Dinicu sau Ion Voicu. Forumul Tinerilor Romi este o structură pentru tinerii romi şi neromi, care încearcă să aducă o schimbare în comunitatea romilor. Forumul desfăşoară proiecte prin care încearcă să schimbe mentalitatea şi discriminarea şi să-i ajute, în acelaşi timp pe romi să se integreze în societate prin facilitarea accesului la educaţie.