O familie din Rogerius s-a baricadat în apartament şi dă gândaci la toată scara
Locatarii unei scări din blocul L1, de pe Aleea Rogerius nr. 2 sunt nemulţumiţi de faptul că o familie de la etajul 2 „alimentează" cu gândaci toată scara. Ei au strâns semnături şi au apelat în repetate rânduri la DSP Bihor şi la Poliţia Locală Oradea, cerând ajutor, însă fără niciun rezultat.
„De ani buni ne confruntăm cu o situaţie extrem de neplăcută. La apartamentul 106 locuieşte familia Roman, adică mama, la vreo 80 şi ceva de ani, cu fiul său. Niciodată nu fac curat în apartamentul acela. Ne-au umplut pe toţi locatarii din scară de gândaci. Pur şi simplu mergi noaptea la baie şi calci pe ei. Am încercat cu vorba bună, am apelat la autorităţi, dar nu avem până în prezent niciun rezultat. Când merg să le citesc contoarele de apă, ceea ce se întâmplă doar când mă lasă ei să intru, abia aştept să ies de acolo. Mirosul e insuportabil, mizerie e peste tot, iar gândacii umblă în voia lor peste tot. Am răbdat cât am răbdat, dar aşa nu se mai poate", a spus Paşcu Monenciu, şef de scară. Restul locatarilor de pe scară sunt disperaţi de situaţia în care se află din cauza unei singure familii care refuză pur şi simplu să facă o dezinsecţie. „Trăim într-un focar de infecţie la propriu. Chiar nimeni nu poate să facă nimic în acest sens? O să ne îmbolnăvească pe toţi. Într-adevăr nu deschid la nimeni uşa, dar autorităţile ar trebui să găsească căi prin care să îi constrângă să facă curat. Gândacii sunt practic peste tot", ne-a spus o vecină indignată de situaţie. „Am făcut sesizări peste sesizări. La DSP Bihor, la Poliţia locală, la Poliţia Ecologică. Nimeni nu dă nicio soluţie. Ni se că nu pot intra dacă nu au mandat. Poliţia Locală a venit, a bătut la uşă, nu a deschis nimeni şi situaţia a rămas la fel. Suntem dispuşi să punem mână de la mână să plătim deratizarea în apartamentul lor, vrem să facem tot ceea ce ţine de noi. Eu mă întreb totuşi cum se va rezolva în cele din urmă această problemă", se întreabă Monenciu.
Datori şi la asociaţie
Pe lângă faptul că trăiesc într-o mizerie de nedescris, după spusele vecinilor, familia Roman este datoare cu peste 10.000 de lei la asociaţie. „Au avut peste 20.000 de lei datorie. Dar acum sunt constrânşi să plătească câte 500 de lei lunar, deoarece i-am dat în judecată. Asociaţia 114 Rogerius are, din păcate, cele mai mari probleme din municipiu, cred. Din 380 de apartamente 243 sunt cu restanţe. Avem datorii ca asociaţie de peste 350.000 lei. Ne confruntăm zilnic cu zeci de probleme pe care eu şi colegii mei din cadrul asociaţiei de proprietari nu mai ştim cum să le dăm de capăt. În prezent am dat în judecată 53 de restanţieri, dar procedurile sunt extrem de grele şi îndelungate", a adăugat Monenciu. Poliţia Locală Oradea spune că a trimis agenţi la locul faptei în urma sesizărilor, dar că nu pot intra înăuntru, dacă nu au încuviinţarea proprietarului în cauză. „În cursul zilei de joi ne-am deplasat la blocul L1 din Rogerius pentru a discuta cu familia respectivă. Uşa nu ne-a fost deschisă. Alături de RER Ecologic am efectuat în acea scară operaţiuni de dezinsecţie. Dar, dacă nu există bunăvoinţă din partea locatarilor respectivi şi nici măcar nu deschid uşa ca să le putem explica situaţia, nu ştiu ce s-ar putea face pe mai departe", ne-au declarat surse din cadrul Poliţiei Locale Oradea.
Sfaturi pentru asemenea cazuri
În asemenea cazuri, primul pas, dacă vorba bună a fost în van, este reclamarea vecinului la Asociaţia de Proprietari. În cazul de faţă primul pas a fost realizat. Preşedintele sau administratorul blocului îl va soma să înceapă degrabă curăţenia în apartament. Din păcate, competenţa Asociaţiei se opreşte aici, pentru că ea poate soma, dar nu obliga. În consecinţă, dacă vecinul problematic perseverează, urmează pasul doi, şi anume reclamaţia la Poliţie. Poliţia îl poate determina pe acesta să-şi schimbe obiceiurile printr-o amendă. În plus, agenţii acordă o perioadă maximă în care reclamatul este obligat să-şi igienizeze locuinţa. În caz contrar, se alege cu o nouă amendă, de data aceasta mai costisitoare.
Când situaţia devine disperată, o altă posibilitate este plângerea penală. Mai precis, este vorba despre articolul 320 din Codul Penal care spune că „fapta prin care se tulbură în mod repetat folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil ori prin care se împiedică normala folosinţă a locuinţei se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă". În asemenea cazuri, acţiunea penală se pune în mişcare numai în urma unei plângeri prealabile a persoanei sau persoanelor vătămate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.