Oşorhei - Veşnicia s-a născut la sat
„Ziua Internaţională a Femeii din Mediul Rural" a fost marcată sâmbătă în comuna Oşorhei cu o serie de momente artistice, ale căror protagonişti au fost elevii Şcolii cu clasele I-VIII din localitate. Cei mai tineri păstrători ai tradiţiei străbune au urcat pe scena Căminului Cultural din comună, reuşind să ilustreze câteva dintre momentele esenţiale ale comunităţii rurale din care fac parte.
Uniunea Femeilor Bihor Oradea a organizat, sâmbătă, la Căminul Cultural din Oşorhei, în cadrul proiectului "Veşnicia s-a născut la sat" un eveniment care se derulează în mai multe comunităţi locale. „Ziua Internaţională a Femeii din Mediul Rural" este un eveniment care vine să omagieze femeile din mediul rural. „Proiectul iniţiat de UFBO are scopul de a scoate în evidenţă implicarea femeii în viaţa economică, socială şi culturală a comunităţii. De asemenea, femeile din aceste comunităţi joacă un rol important în transmiterea şi popularizarea datinilor şi tradiţiilor comunităţii legate de existenţa femeii în mediul rural", ne-a declarat Mioriţa Săteanu, preşedintele UFBO. Căminul Cultural din Oşorhei s-a dovedit a fi neîncăpător pentru zecile de bunici, mame şi fete ale comunei venite să marcheze această zi dedicată lor. Gazdele, Primăria comunei Oşorhei şi Şcoala cu clasele I-VIII au pregătit o serie de surprize. Festivităţile au debutat cu vernisajul expoziţie de obiecte tradiţionale, podoabe, produse agro-alimentare, aranjamente florale şi picturi, sculpturi, împletituri de paie, pănuşi şi nuiele. Femeile din comună şi-au scos la expoziţie produsul muncii lor: goblenuri, broderii, croşeturi, tăieţei de casă, gogoşi. Cel care a făcut oficiile de gazdă a fost prezentatorul Victor Mihalcea, care a reuşit să însufleţească atmosfera de sărbătoare. Cel mai important moment al serii a fost spectacolul artistic susţinut de elevii Şcolii cu clasele I-VIII din Oşorhei. Programul a debutat cu o prezentare de costume populare româneşti din zonă, momentul artistic fiind pregătit de către învăţătoarea Claudia Tişe. De asemenea, cum aici comunitatea maghiară joacă un rol important, au fost prezentate, în oglindă, şi principalele elemente ale portului maghiar. Un moment aparte a fost susţinut de elevii pregătiţi de către profesorul Amalia Toca. "Şezătoarea literară" a reuşit să surprindă un moment important din viaţa comunităţii locale, micii protagonişti, elevii din Oşorhei, au reuşind să învie o veche tradiţie a satului românesc, care venea să sublinieze strânsele relaţii pe care le promova şi susţinea lumea rurală.
Pe scenă au mai urcat Corul de femeii al Bisericii Reformate din Oşorhei, Grupul "Fonoka" şi Grupul "Magyarlapadi" din Ungaria. La eveniment au fost prezenţi şi câţiva interpreţi de muzică populară, dintre care amintim: Maria Haiduc, Florica Pater Chiş, Avram George şi Florica Ruja,care au susţinut un program de cântece populare, pricesne şi colinde.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.