La începutul săptămânii, încă o pacientă de la Spitalul Municipal a murit infectată cu AH1N1. Bihoreanca, în vârstă de 47 de ani, a murit de insuficienţă respiratorie, cauza reală fiind asocierea cu alte trei afecţiuni grave, printre care şi cancer, decesul survolând pe un teren imunologic deficitar.

După ce anul acesta, în februarie, o femeie de 57 de ani a murit la Spitalul Municipal din cauza gripei porcine, săptămâna aceasta, o altă bihoreancă, de 47 de ani, a murit din cauza gripei AH1N1. Medicii spun însă că decesul femeii s-a datorat afecţiunilor grave pe care le avea şi că fără acestea gripa porcină ar fi fost o simplă gripă de sezon. "Nu e nimic de speriat. Femeia a decedat pentru că avea cancer asociat cu alte două afecţiuni grave. A fost izolată aşa că spitalul nu va intra în carantină. A avut o manifestare clinică asemănătoare cu a unei viroze, dar, din cauza terenului imunologic, boala a evoluat spre deces", a explicat, pentru Crişana, Claudia Cladovan, managerul interimar al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu".

În loc să se vaccineze dau "search" pe "google"

Conform aceleiaşi surse, femeia ar fi contractat virusul din familie, dar membrii acesteia s-ar fi vindecat deja de o lună. "Virusul acesta există peste tot şi suntem convinşi că o mare parte dintre bihoreni îl au. Dar el se tratează ca o simplă răceală şi evoluează doar pe un teren imunologic care permite acest lucru, doar dacă persoana are alte boli grave. Sunt convinsă că şi în alte judeţe situaţia este asemnătoare, dar acestea nu ajung la opinia publică pentru că se tratează rapid şi nu sunt recoltate probe care să indice prezenţa AH1N1. Problema incidenţei în Bihor ţine de doi factori. Primul este slaba informare a pacienţilor care refuză conştient să se vaccineze, pentru că, în loc să vorbească cu un medic, dau un "search" pe "google". Aceasta fiind situaţia, în următorii ani, ne aşteptăm la şi mai multe cazuri de acest fel, ba mai mult, fără vaccinurile făcute la zi, alte boli foarte periculoase, pe care le credeam disărute, ar putea reînvia. Al doilea factor ţine de aşezarea geografică, noi fiind la graniţa cu Ungaria, unde au fost înregistrate mai multe cazuri, în ultima perioadă", a spus dr. Claudia Cladovan. În luna februarie o femeie de 57 de ani a murit la Spitalul Municipal infectată cu AH1N1, iar un medic de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului a fost şi el infectat cu gripă porcină. Medicul a avut însă o formă asimptomatică a virusului, nu a fost niciodată în pericol de moarte, iar la această oră îşi continuă munca la Spitalul Municipal.