Palatul de Justiţie din Oradea se află în plin proces de reabilitare, începând din vara anului trecut, lucrările desfăşurându-se acum inclusiv în curtea interioară a instituţiei. Până acum a fost afectată de renovare doar activitatea Curţii de Apel Oradea, instanţa mutându-şi sediul în clădirea Poştei de pe strada Roman Ciorogariu încă de anul trecut. Din toamnă nicio instanţă nu va mai funcţiona în Palatul de Justiţie. Luna aceasta şi Judecătoria Oradea s-a mutat în casă nouă, urmând ca Tribunalul Bihor să facă acelaşi lucru. Astfel, bihorenii trebuie să ştie că cererile de chemare în instanţă vor fi primite la noile sedii, urmând ca accesul la arhivă sau registratură să fie posibil tot în noile locaţii.

Judecătoria s-a mutat deja, urmează Tribunalul

Din 1 iulie 2012, Curtea de Apel Oradea a fost mutată la sediul Poştei Române din Oradea, de pe strada Roman Ciorogariu, unde îşi va desfăşura activitatea pentru o perioadă de trei ani. Deoarece primele lucrări au fost realizate la subsolul şi parterul Palatului de Justiţie, Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea au rămas atunci pe loc. Lucrările realizate până acum au vizat subsolul şi primul etaj al clădirii, dar şi acoperişul, adică spaţiile eliberate. Reabilitarea urmează să se extindă şi la etajele superioare, astfel că Judecătoria Oradea s-a mutat deja, noul sediu fiind pe strada Primăriei nr.13, în clădirea fostului Liceu Sanitar. Mutarea tuturor dosarelor, a echipamentelor, mobilierului etc. s-a finalizat, urmând ca magistraţii să îşi înceapă efectiv activitatea în noul sediu odată cu sfârşitul vacanţei judecătoreşti, în 1 septembrie. În perioada 22-24 iulie se va muta într-un alt sediu şi Tribunalul Bihor, respectiv pe strada Traian Lalescu nr.1. "Activitatea cu publicul se desfăşoară deocamdată normal, la sediul Palatului de Justiţie, urmând ca după data de 24 iulie activitatea cu publicul să se desfăşoare la noul sediu. Pe perioada vacanţei judecătoreşti de anul acesta, din cauza mutării, a fost fixată o singură şedinţă de judecată pentru cazurile urgente spre deosebire de anii trecuţi, cand existau două şedinţe. Cererile de chemare în instanţă vor fi depuse, după 24 iulie, la sediul de pe strada Traian Lalescu", a declarat judecătorul Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Lucrări ample şi dificile

Renovarea Palatului de Justiţie din Oradea a fost aprobată de către Guvernul României în decembrie 2010, proiectul fiind finanţat din împrumutul acordat României de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Lucrările care urmează a fi executate sunt: consolidare, reparaţii capitale, restaurare, extindere şi amenajare. Valoarea totală a obiectivului de investiţii, aprobată prin Hotărâre de Guvern, este de circa 26,5 milioane de euro, însă această sumă vizează reabilitarea clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea douăzeci de instanţe de judecată din ţară. Licitaţia a fost câştigată de firma Selina, în asociere cu o firmă din Slovacia. Pe site-ul Ministerului Justiţiei au fost publicate informaţii referitoare la acest proiect încă de anul trecut. Astfel, câştigătorii licitaţiei, şi anume firma Selina, din Oradea, şi Vahostav, din Zilina (Slovacia), au fost anunţaţi la 9 iulie 2012, valoarea contractului ridicându-se la aproximativ 68,5 milioane lei. Proiectul prevede efectuarea de lucrări de consolidare, reparaţii capitale, restaurare, extindere şi amenajare. În urma acestor investiţii se va obţine o suprafaţă suplimentară desfăşurată de 3.390 mp, care se adaugă la cea existentă de 11.961 mp, rezultând o suprafaţă totală desfăşurată de 15.351 mp. Astfel, se prevede extinderea subsolului existent şi amenajarea mansardei în podul actual. Totodată, se vor realiza trei corpuri noi de clădire, amplasate în curţile interioare ale ansamblului subteran, la nivelul subsolului existent. Noile spaţii vor adăposti sălile şi celulele pentru deţinuţi.