Pe aripile performanţei în fotoliul cu rotile
Sala de sport a Universităţii din Oradea a găzduit sâmbătă cea de-a VII-a ediţie a Turneul Internaţional de Baschet în Fotoliu Rulant „Maria 2011". Evenimentul este organizat an de an de către Asociaţia Pinochio Oradea (ASP Oradea), fiind inclus în calendarul competiţional al IWBF Europa (Federaţia Internaţională de Baschet în Fotoliu Rulant".
La această ediţie a competiţiei au participat trei echipe, şi anume ASP Oradea (România), Balikan Sofia (Bulgaria), Unia Kosztowy (Polonia). În programul iniţial, apărea ca şi participantă la turneu şi echipa KKI "vrbas" Banja Luka (Bosnia şi Herţegovina), dar din cauza situaţiei financiare precare a clubului, aceştia nu s-au mai deplasat la Oradea. „Anul acesta, arbitrul principal al competiţiei de la Oradea a fost desemnat de IWBF Europe, din corpul său de arbitri internaţionali. Prezenţa lui Darko Sovran în calitate de arbitru internaţional al turneului este un dublu câştig, deoarece acesta va putea să le împărtăşească sportivilor şi elemente esenţiale din experienţa sa în funcţia de PR & Marketing al IWBF, deţinută până anul trecut. Evenimentul beneficiază de sprijinul Colegiului Judeţean de Arbitri de Baschet Bihor, care desemnează arbitri profesionişti la fiecare ediţie a turneului", ne-a spus Viorel Carţiş, coordonatorul acestui proiect din partea Fundaţiei Pinochio. Conform regulamentului stabilit de IWBF, totalul cumulat de cei cinci jucători ai unei echipe de pe teren nu trebuie să fie mai mare de 14,5. Sportivii în scaun cu rotile pot obţine, în urma examinării de către un clasificator internaţional, un punctaj de 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, sau 4.5, în funcţie de capacitatea fiecăruia de a îndeplini câteva acţiuni specifice jocului: presing şi viteză de deplasare, pivotare, aruncare la coş, redresare, dribling, pasare şi prindere a mingii. „ASP Oradea este singura echipă de baschet în scaun cu rotile din România, care participă constant la competiţii internaţionale în fotoliu rulant. Până în prezent am participat la competiţii de acest gen în Elveţia, Polonia, Croaţia, Serbia. Înălţimea coşului, mărimea terenului, numărul de jucători, dar şi regulile generale ale jocului se păstrează exact ca şi în baschetul normal.", a adăugat Carţiş. În cadrul acestei ediţii a turneului au fost prezentate şi noile scaune pentru baschet în fotoliu rulant, special concepute pentru acest sport. „Acestea sunt fabricate în Anglia de către RGK Wheelchairs Limited, fiind modelul RGK Club Sport şi sunt special concepute pentru jocul de baschet. Achiziţionarea celor 5 fotolii rulante RGK vine în urma sponsorizării făcute de FAN Courier şi ţinem să le mulţumim încă odată pe această cale", ne-a mai precizat Viorel Carţiş.
Ca în fiecare sport, trebuie să existe şi un învingător. La finalul competiţiei, pe locul 1 s-a situat echipa din Polonia, locul doi a fost ocupat de către echipa din Bulgaria, iar locul trei a fost obţinut de către echipa orădeană. Din lotul orădenilor au făcut parte: Cristina Cozma, Constantin Bracon, Mircea Oniţă, Camelia Dijmărescu, Alexandru Giurgiu şi Cristian Carţiş, rezervă. Cel mai bun jucător al meciului a fost desemnat Audu Mohamed din Algeria, care a jucat în componenţa echipei poloneze.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.