La mijlocul lunii martie, în ajunul decretării stării de urgență, s-a format echipa de voluntari pentru ajutorarea persoanelor vârstnice în cadrul Asociației Caritas Catolica. Scopul era ca, pe perioada interdicției de ieșire, voluntarii să ajute persoanele trecute de 65 de ani, care, în urma decretelor, nu-și puteau procura cele necesare traiului zilnic.

Timp de zece săptămâni, voluntarii Asociației Caritas au mers la cumpărături, au scos rețete și au procurat medicamente, au plătit facturi și au rezolvat alte probleme pentru vârstnici.

Săptămânal, au avut grijă de aproximativ 40 de persoane, sfidând nu doar pericolul de infectare cu coronavirus, ci și birocrația născută în urma dispozițiilor.

Misiunea lor s-a încheiat săptămâna trecută, dar efectele muncii lor vor fi resimțite încă multă vreme în viața îngrijiților.

„Eu și soțul meu am fost foarte mulțumiți de voluntarii Caritasului. Noi suntem și bătrâni, și bolnavi, amândoi. Eu am 80 de ani, soțul meu are 84, și ne deplasăm foarte greu, doar cu cadru. Așa că ne-au ajutat foarte mult prin efectuarea cumpărăturilor”, a declarat Margareta Pelle, una dintre beneficiarele programului.

„În această perioadă, voluntarii Caritas ne-au dat un sentiment de siguranță. Soția mea are 95 de ani, iar eu am 84, am încercat să nu riscăm nimic. Nu a trebuit să ne temem în perioada interdicțiilor, deoarece știam că trebuie să dau doar un telefon și ajutorul sosește: ne-au făcut cumpărăturile, au scos medicamentele, au rezolvat multe altele pentru noi, orice am avut nevoie. Suntem foarte recunoscători pentru ajutorul lor. Toată stima pentru cei care s-au implicat în acest serviciu de suflet”, a declarat Ferenc Halasz, un alt beneficiar.

 

Organizarea

Echipa de voluntari pentru ajutorarea vârstnicilor a luat naștere în urma inițiativei episcopului romano-catolic de Oradea, László Böcskei, și a părintelui Jozsef Rajna, directorul Asociației Caritas Catolica, dezvoltându-se pe parcurs în funcție de solicitările primite. Prima dată, voluntarii au răspuns recomandărilor sosite din partea parohiilor, apoi s-a înființat un număr de apel telefonic pentru ajutor, care putea fi solicitat de orice persoană în vârstă. Ulterior, Caritas a devenit partener în mișcarea „Együtt vagyunk!” (Suntem împreună) și a luat parte și la satisfacerea solicitărilor înregistrate pe platforma comună a ONG-urilor din județul Bihor.

„Dintotdeauna mi-am dorit să fac muncă voluntară, dar acum am avut și timpul necesar, pentru că, din cauza dispozițiilor de protecție împotriva coronavirusului, nu am avut de lucru o perioadă. Ceea ce am făcut pare o nimica toată, dar a fost foarte important, cel puțin oamenii vârstnici pe care i-am ajutat eu, de două-trei ori pe săptămână, au fost foarte recunoscători și mulțumiți”, a relatat voluntara Pall Magdolna Edina.

 

Ajutor dezinteresat

„În autobiografia sa, Mahatma Gandhi scrie că, dacă omul se luptă pentru o cauză nobilă, se vor ivi ajutoare și de sub pământ, atunci când nici nu se așteaptă. Asta am remarcat și am sesizat și noi în cadrul serviciului, căci inclusiv coordonarea solicitărilor numeroase și a activității voluntarilor a fost posibilă, mulțumită aplicației făcute pro bono, în acest scop, de dezvoltatorul web György Fischer”, a relatat Szombati-Gille Tamás, coordonatorul activității de ajutorare a vârstnicilor.

Serviciile în general se extindeau de la cumpărături la plata facturilor, dar în situațiile în care întâlneau cazuri sociale și sărăcie, Caritas Catolica a încercat să ajute nevoiașii și cu pachete de alimente, care au putut fi oferite gratuit, mulțumită contribuțiilor dezinteresate ale unor instituții și persoane fizice. 

„Vrem să mulțumim și pe această cale panificației Tomis, Episcopiei Romano-Catolice Oradea, preoților și enoriașilor din parohiile Sf. Ladislau și Episcopia Bihor, care, în perioada crizei, ne-au ajutat în mai multe rânduri cu donații în alimente neperisabile. Nu am făcut colecte publice în acest scop, și totuși s-a întâmplat, nu o dată, că atunci ne-au contactat cu oferte generoase, când rezervele noastre erau pe sfârșite”, a accentuat coordonatorul voluntarilor.

„Totuși, cele mai mari mulțumiri se cuvin însuși voluntarilor, care au răspuns imediat apelului nostru și, punând confortul și siguranța lor proprie pe planul doi, au efectuat aceste servicii cu onoare, în mod altruist și dezinteresat”, a încheiat Szombati-Gille Tamás.

 

„Nu doar am dat, am și primit”

„Am fost bucuroși să putem da o mână de ajutor și, văzând cât sunt de recunoscătoare aceste persoane vârstnice, am devenit tot mai motivați și noi. Atât în timpul serviciilor, cât și ulterior, mulți ne-au mulțumit prin viu grai sau în scrisoare, accentuând faptul că am fost de mare ajutor pentru ei și cât de mult s-au atașat de noi sufletește. Asta ne-a uns la suflet. Deci nu doar am dat, am și primit și chiar am putut simți cât de bine e să faci bine”, a relatat Klara Varadi, pedagog social, voluntar.

„Cine are bunăvoință și un pic de inimă, ajută în asemenea situații, căci acești bătrâni chiar depind de ajutor. Am fost la un bărbat cu un picior amputat și la o femeie care a trecut prin trei operații și abia putea să se deplaseze. Pot doar să recomand tuturor să încerce voluntariatul, pentru că a ajuta e un sentiment unic”, a declarat și voluntarul Lacziko Ferenc.

 

„E bine de știut că poți conta pe astfel de oameni”

„Atât eu, cât și soția mea suntem trecuți de 65 de ani. După articolul citit în ziar, am apelat la Caritas pentru ajutor. Am fost foarte mulțumiți de voluntari și vrem să le mulțumim pe această cale, pentru eforturile făcute. Ajutorul lor a fost binevenit, întrucât nu avem rude apropiate pe care să putem conta. Ne-am temut de virus, căci suferim de mai multe boli: soția are astm, iar eu am boală cardiacă cronică”, a declarat domnul László, de 67 de ani, unul dintre beneficiarii programului.

Un alt beneficiar de 77 de ani a adăugat: „Voluntarii au fost tare de treabă și dornici să ne ajute. Totdeauna au sosit punctuali, la ora promisă, și au făcut rost de orice le-am cerut. Nu pot avea decât cuvinte de laudă la adresa lor și le mulțumesc din suflet. Eu, de obicei, pot să-mi port de grijă, și acum că s-a ridicat interdicția, am prins curaj și m-am dus prin magazinele mai mici. E bine de știut că, dacă se mai întâmplă, pot conta pe ajutorul celor de la Caritas”.

Serviciul special de voluntariat s-a încheiat săptămâna trecută. Majoritatea voluntarilor și-a reluat munca și viața obișnuită, iar Caritas Catolica își continuă activitățile desfășurate și înainte de situația de urgență: îngrijirea bolnavilor la domiciliu, cantina socială, consultații medicale prin dispensare și acțiuni periodice de împărțire de donații și ajutorare. În caz de nevoie și apariția unui nou val de virus, serviciul de voluntariat își va reîncepe activitatea.