Deşi temperaturile atmosferice au fluctuat puternic în această perioadă, evoluţia îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii se află în intervalul de valori specific sezonului. Şi mai important este că în sezonul 2013-2014 nu a fost confirmat serologic nici un caz de gripă la populaţia judeţului Bihor.

La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, pentru săptămâna 30 decembrie 2013 - 3 ianuarie 2014, au fost raportate 1.172 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în creştere faţă de săptămâna precedentă (1.170 de cazuri), valoarea fiind însă mai mică faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (1.424 de cazuri raportate). Din cele 1.172 cazuri au necesitat internare doar 37 cazuri. Totodată, alte 410 persoane au fost înregistrate cu pneumonie şi bronhopneumonie, în creştere faţă de săptămâna precedentă (347 de cazuri), valoarea fiind mai mică faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (631 de cazuri raportate). Din cele 410 cazuri au necesitat internare doar 64.

Cum vă puteţi feri

Pentru prevenirea acestor infecţii, DSP Bihor recomandă optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special  fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea sau băuturi carbogazoase) şi spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică). În caz de strănut se recomandă folosirea batistelor din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, şi aruncare acestora, după folosire, la coşul de gunoi. Se mai recomandă evitarea aglomeraţiilor din locurile publice, deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase şi autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse sau dureri în gât.