Anul acesta, proiectul „Let’s Do It, Romania!” se va repeta printr-o nouă acțiune de voluntariat, cu motto-ul „Curățenie în toată țara”, care va avea loc sâmbătă, 18 septembrie.

Consiliul Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group susțin campania de strângere a deșeurilor din județ, organizată de Let’s Do It, Romania. Anunțul a fost făcut miercuri, 15 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, de Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor și președinte al ADI Ecolect.

„Am discutat cu operatorii de salubritate și toate deșeurile care vor fi colectate se vor transporta gratuit, iar acolo unde Let’s Do It nu poate să asigure saci și mănuși, ADI Ecolect și operatorii vor asigura aceste echipamente. Ne propunem ca sâmbătă, de la ora 10.00, să ne întâlnim la curățenie pe Vârful Bihorul. De asemenea, atât ADI Ecolect, cât și CJ Bihor vor participa și fizic la aceste acțiuni care vor avea loc. Am avut astăzi (miercuri - n.r.) o întâlnire cu toți primarii din județul Bihor, i-am rugat și i-am îndemnat să se implice în acest proiect. Vreau să îi felicit pe cei de la Let’s do it Romania pentru că sunt în județul Bihor pentru a 12-a oară. Le mulțumesc și primarilor din județ și tuturor instituțiilor și organizațiilor care iau parte această acțiune”, a spus Mircea Mălan.

La conferința de presă au mai participat reprezentanți Let’s do it, Romania din Bihor și ai instituțiilor și asociațiilor implicate în această acțiune: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Penitenciarul Oradea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor, Comisariatul Județean Bihor al Gărzii de Mediu și alți parteneri.

Prezent la întâlnirea cu jurnaliștii, Horea Abrudan, inspectorul școlar general, a vorbit despre importanța conștientizării copiilor de la vârste cât mai fragede în ceea ce privește importanța păstrării unui mediu curat. „Inspectoratul Școlar a fost implicat și în celelalte campanii derulate. Suntem bucuroși să ne implicăm activ la păstrarea curățeniei în județul Bihor și la conștientizarea importanței acestui lucru”, a mai spus Horea Abrudan.

A luat apoi cuvântul Filip Barabaș, președintele Asociației de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului (ARDT) Oradea, care a oferit detalii în cifre legate de ediția din acest an a evenimentului.

„Până în prezent, avem un număr estimativ de 3.028 de participanți, cei care vin afară, la curățenia din 18 septembrie. De asemenea, primăriile din județ și-au arătat disponibilitatea de a se implica în proiect. Momentan, corespondăm cu 18 primării, urmând ca și celelalte să ne trimită rapoartele și convențiile de participare în cadrul programului”, a anunțat Filip Barabaș. Acesta a precizat că pentru acțiunea din Oradea, pornirea se va da la ora 10.00, de la Lotus Center, unde participanții vor primi toată recuzita necesară (mănuși, saci etc.).

„Noi avem un target real de atins: în jur de 5.000 de participanți voluntari în teren. Am convingerea că până vineri îl vom atinge. Ne dorim ca acest an să fie un nou început pentru Let’s Do It, un nou capitol, și în fiecare an să avem o creștere semnificativă a numărului de voluntari și a instituțiilor implicate”, a concluzionat președintele ARDT Oradea.

Echipa locală de coordonare și organizare a evenimentului este condusă de: Mihai Pop, Asociația de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului Oradea, Asociația Studențească Aquilla, Consiliul Județean al Elevilor Bihor, Leo Club Oradea și numeroși alți tineri voluntari.

După experiența edițiilor anterioare, organizatorii evenimentului sunt de părere că, an de an, se adună aproximativ aceeași cantitate de deșeuri.

Monica Crișan, purtătorul de cuvânt al GNM Bihor, a anunțat la conferința de presă că, în cadrul inspecțiilor efectuate de Garda de Mediu Bihor, au fost identificate mai multe zone vulnerabile, printre care: localitatea Șuncuiuș, la podul de la Bălnaca, și în zona Pădurii Leș-Miersig, unde sunt două parcări, iar cantitățile de deșeuri de acolo sunt semnificative. Tot în cursul acestui an, GNM Bihor a identificat 43 de abateri și a aplicat 43 de amenzi contravenționale pentru eliminarea necorenspunzătoare a deșeurilor, în cuantum total de 764.000 lei.  

Echipa locală de implementare a proiectului „Let’s Do It Romania!” dorește să determine cât mai mulți locuitori ai județului să participe activ la curățenia generală din 18 septembrie, zi în care, asemeni celorlalte județe din țară, oamenii responsabili și cu simț civic vor trebui să dovedească faptul că iau atitudine față de problemele grave ale mediului înconjurător și împotriva nepăsării multor semeni de a arunca gunoaie la voia întâmplării.

Așadar, bihorenii sunt invitați, cu toții, să se înscrie pe pagina de Facebook Let’s Do It Bihor, link -https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSepkB3LMM6Uml9zoma96hBQMgKO9R-CecItoBYTdD7qWTuMYA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&fbclid=IwAR3MlmvUV-1ZpfK9vnpvPNZTroAS8AigQnLecYG1NBSQ6SC7VHxah-PTlWk - ca voluntari la acest eveniment anual, sub aspectul implicării active în cel mai mare proiect social din țara noastră.