Conform datelor prezentate de Agenţia pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (AJOFM) Bihor, sunt luaţi în evidenţa instituţiei peste 11.000 de şomeri bihoreni, din care mai puţin de jumătate primesc indemnizaţie. O parte din aceştia refuză reconversia profesională sau joburile cu salarii mici, 63 de bihoreni pierzându-şi indemnizaţia din acest motiv.

Managerul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă situaţia şomajului la nivel judeţean. Bihorul se află pe locul VI în România la capitolul şomaj, iar în luna februarie 2014 erau înregistraţi 11.720 de şomeri. Dintre aceştia, 4.363 sunt indemnizaţi, iar 7.357 şomeri sunt neindemnizaţi. Rata şomajului este de 4,19%. Stastisticile mai arată ca majoritatea şomerilor sunt muncitori (peste 7.000 din cei neindemnizaţi şi aproape 2.000 din cei indemnizaţi), şi mai puţin de 1.000 sunt oameni cu studii superioare. Managerul Bekesi susţine însă ca angajatorii au nevoie de forţă de muncă. De aceea, AJOFM Bihor vine în întâmpinarea nevoilor identificate în companii, prin organizarea de cursuri de formare profesională.

Se caută meseriaşi

"Se caută muncitori calificaţi în meserii pe cale de dispariţie ca strungar, frezor, sculer-matriţer, sudor. De aceea ar trebui încurajaţi tinerii să urmeze o şcoală profesională, fără ruşine, iar instituţiile de învăţământ ar trebui dotate cu aparatură modernă, care să semene cu cea pe care vor trebui să muncească absolvenţii în fabrici", a spus Bekesi. Până când se schimbă mentalitatea, însă, instituţia îi îndeamnă pe şomeri la calificare. O parte dintre ei se arată reticenţi când vine vorba de formarea profesională, în timp ce alţii preferă să stea acasă în loc să muncească pe un salariu mic. Aşa se face că 63 de bihoreni şi-au pierdut indemnizaţiile de şomaj în urma refuzului de a munci sau de a participa la cursuri. "Companiile sunt obligate să ne furnizeze date despre ce nevoie de forţă de muncă au. Ele ne cer să oferim calitate în servicii, la fel ca în mediul privat. Ori nu pot să propun spre angajare oameni care nu sunt pregătiţi. Un curs de formare presupune 700 de ore, pe parcursul a cinci luni, nu este uşor", a mai explicat managerul. La ora actuală, cele mai multe angajări prin AJOFM s-au făcut în meserii ca asistent medical generalist, mecanic de utilaj, şofer de autocamion, muncitor necalificat în divesre domenii sau manipulant mărfuri. Pentru a sprijini încadrarea pe piaţa muncii, AJOFM Bihor organizează, pe lângă Burse generale de muncă şi mini-burse, sau caravane în judeţ, de câte ori un angajator are nevoie de personal în număr mai mare.