Plata uniformizată a căldurii îi cam lasă reci pe orădeni
Majorarea preţului la gigacalorie cu 22% i-a făcut pe unii orădeni să apeleze la sistemul de plată uniformizată a facturilor de energie termică. Cosumatorii casnici mai au la dispoziţie o săptămână pentru a opta pentru eşalonarea, pe durata unui an, a costurilor facturilor la căldură.
Începând cu 1 octombrie a.c., consilierii locali au decis majorarea cu 22% a preţului la gigacaloria facturată populaţiei de către Electrocentrale. Astfel, orădenii vor plăti 235,52 de lei/gigacalorie, facturile pentru acest sezon urmând să fie cu greu achitate de orădeni. Astfel, la un consum maxim de 0,91 gigacalorie/apartament/lună, factura lunară va fi de 214,32 lei, în cazul unui apartament cu o cameră, factura pentru două camere va fi de peste 320 lei, pentru un apartament cu trei camere factura ar depăşi 444 lei, iar la patru camere ar ajunge la 577 lei. Nici ajutoarele oferite de Guvern nu vin în sprijinul orădenilor cu venituri medii, de aceste ajutoare beneficiind doar cei care realizează până la 786 lei/membru de familie, respective, în cazul persoanelor singure, cel mult 1.082 lei. În aceste condiţii, o opţiune ar fi propunerea Electrocentrale privind plata uniformizată a facturilor de energie termică. Astfel, factura la încălzire şi apă caldă aferentă lunii octombrie se va achita integral până pe data de 15 noiembrie, în timp ce facturile pe lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie se vor achita doar în procent de 60% din valoarea curentă, termenul de plată fiind ziua de 15 a lunii următoare. Factura pe luna aprilie se va achita 100%, în timp ce, pe lângă contravaloarea facturilor curente, în luna mai se va achita şi diferenţa de 40% din factura pe luna noiembrie, în iunie se va plăti şi restul de 40% din factura pe decembrie, în iulie, şi cele 40% din contravaloarea întreţinerii pe ianuarie, în august diferenţa de 40% din cea pe februarie, respectiv în septembrie cele 40% rămase din factura pe martie. Scadenţa la plată a facturilor reprezentând 40% nu beneficiază de perioada de graţie de 30 de zile. Acest sistem de plată uniformizată se aplică doar în urma solicitării scrise (prin formular tipizat existent la Direcţia Termoficare - carte de identitate, delegaţie şi ştampilă, pentru asociaţii). În situaţia în care consumatorii nu vor opta pentru acest sistem de plată uniformizat, se va păstra sistemul actual de plată. Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii CET, până în prezent, din cele 800 de asociaţii de proprietari doar 32 au formulat solicitări în vederea eşalonării plăţilor. "Până la această dată s-au primit 273 de solicitări, 32 sunt de la asociaţiile de proprietari, iar 241 de la persoane fizice", ne-a precizat Eustafie Ilisei, purtătorul de cuvânt al Electrocentrale Oradea.
Reprezentantul Electrocentrale a mai precizat că termenul limită până la care se mai pot face asemenea solicitări este 31 octombrie, însă se mai acceptă o întârziere de câteva zile, pâna când se emite prima factură.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.