Proiectul educativ „Câştigă-ţi un prieten special” - O competiţie de fotbal pentru copii speciali
Pe terenul de sport al CSEI Nr. 1 Oradea, a avut loc, joi, 11 mai, Competiţia Regională de Fotbal, Special Olympics, la care au participat 19 delegaţii formate din copii și tineri cu cerinţe educative speciale și profesori antrenori din șapte județe ale țării: Bihor, Arad, Cluj, Sălaj, Timiș, Satu Mare și Hunedoara.
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului educativ „Câştigă-ţi un prieten special”, coordonat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea, proiect introdus în urma evaluării MEN în CAERI (Calendarul Activităților Educative Regionale şi Interjudețene) 2017.
Proiectul se derulează în perioada martie 2017 - noiembrie 2017, şi cuprinde două competiţii regionale Special Olympics, organizate la Oradea cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor și al Fundației Special Olympics România, după cum urmează: 11 mai 2017: Competiţia Regională de Fotbal, Special Olympics, abilităţi individuale, și 9 noiembrie 2017: Competiţia Regională de Baschet Special Olympics, abilităţi individuale.
Potrivit coordonatorilor proiectului, prof. kinetoterapeut Adrian Omuţ și prof. kinetoterapeut Lavinia Omuț, scopul proiectului este dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice şi promovarea unui stil de viaţă sănătos prin participarea la Competiţiile Sportive Regionale Special Olympics, conform calendarului sportiv avizat de Fundaţia Special Olympics România.
Grupul ţintă căruia se adresează proiectul sunt copiii şi tinerii cu dizabilități intelectuale şi fizice (IQ mai mic de 70), cu vârste cuprinse între 8-21 ani, din șapte judeţe: Bihor, Cluj, Arad, Sălaj, Timiș, Satu Mare și Hunedoara. Aceştia sunt elevi ai unor şcoli speciale, elevi integraţi sau tineri care frecventează diferite centre de zi, provenind atât din familii, cât şi din centre de plasament/plasament familial.
Impactul educativ asupra grupului ţintă porneşte tocmai din deviza Special Olympics: „Vreau să câştig! Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!”.
„Premisa acestor competiţii nu este stimularea competitivităţii, ca în cazul sporturilor de performanţă, ci tocmai îmbunătăţirea stării de sănătate, dezvoltarea deprinderilor motrice de bază şi a calităţilor motrice, ca urmare a antrenamentelor propuse şi oferirea unor alternative sociale de petrecere a timpului liber, având ca finalitate creşterea stimei de sine și încrederii în forțele proprii, pe termen scurt şi integrarea activă în viaţa socio-profesională şi economică, pe termen lung”, menționează coordonatorii proiectului.
Parteneri implicaţi în acest proiect, alături de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Fundaţia Special Olympics România și școlile participante sunt: Direcția Județeană de Tineret și Sport Bihor, supervizor al competițiilor de profil; Fundaţia pentru integrare prin sport a persoanelor cu handicap (FISPH) și Asociaţia CES-Colaborăm Educăm, care oferă sprijin logistic și financiar evenimentelor; Liceul Sportiv „Bihorul”, care oferă la nevoie locația și arbitraj pentru evenimentele sportive; Universitatea din Oradea, Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie, care se implică prin intermediul studenților voluntari în organizarea și arbitrajul evenimentului.
La Competiţia Regională de Fotbal, Special Olympics, care a avut loc joi, 11 mai, pe terenul de sport al CSEI Nr. 1 Oradea, au participat 19 delegaţii formate din copii și tineri cu cerinţe educative speciale și profesori antrenori/coordonatori din județele partenere: Bihor, Arad, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Hunedoara. La finalul competiției, toți participanții au fost declarați câștigători, fiind recompensați cu diplome, medalii și mici surprize dulci.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.