Şoferii care până acum fentau legea şi-şi schimbau permisele de conducere înainte ca acestea să expire, ca să scape de vizita medicală, nu mai pot face acest lucru. Potrivit unui ordin al ministrului Afacerilor Interne, pus în dezbatere publică la începutul acestei săptămâni, testele medicale devin obligatorii, inclusiv în situaţia în care actele sunt depuse înaintea termenului de expirare. Ordinul aduce însă şi câteva veşti bune pentru conducătorii auto, care, potrivit noilor reglementări, vor putea să solicite eliberarea permisului la orice serviciu din ţară, inclusiv prin împuterniciţi. În plus, românii vor scăpa de cozile de la ghişee, având posibilitatea să transmită documentele prin poştă sau e-mail, dar şi să solicite primirea noului permis la domiciliu.   

Potrivit ordinului ministrului de Interne, permisele noi vor fi eliberate doar dacă se va prezenta şi un act din care să rezulte că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule. Acest act este necesar indiferent dacă preschimbarea permisului de conducere are loc înainte sau după expirarea valabilităţii acestuia. În schimb, dacă şoferul cere eliberarea unui duplicat pentru permisul de conducere, declarându-l furat, pierdut sau deteriorat, nu mai are nevoie de analize medicale. Duplicatul permisului nu îi prelungeşte însă valabilitatea. Cererea privind eliberarea permisului de conducere sau a duplicatului se va putea depune personal, de către titular, la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, nemaifiind necesară prezentarea şoferului doar la serviciul de pe raza judeţului în care locuieşte. În plus, în cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului poate fi depusă de o persoană împuternicită prin procură specială, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura trebuie să fie autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga.

Actele, transmise prin poştă sau e-mail

Pentru permisele de conducere emise după data de 01.01.2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi adresată şi prin corespondenţă, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior. Cu alte cuvinte, în cazul în care v-aţi pierdut permisul sau v-a fost furat, tot ce trebuie să faceţi este să trimiteţi documentele prin poştă sau prin email. Atenţie, însă. Dacă trimiteţi documentele prin email, atunci când vă veţi ridica permisul va trebui să aveţi şi documentele în original la dumneavoastră. "Permisul de conducere se livrează la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cerere. În cazul în care cererea a fost transmisă prin corespondenţă, permisul de conducere se ridică de la serviciul public comunitar menţionat de solicitant în cerere. În cazul în care cererea a fost transmisă prin poşta electronică, pentru ridicarea permisului de conducere titularul depune la serviciul public comunitar, în original, documentele ale căror copii au fost transmise", se arată în Ordinul ministrului Afacerilor Interne, pus în dezbatere publică la începutul acestei săptămâni. Cererea pentru eliberarea permisului de conducere sau a duplicatului trebuie însoţită de următoarele documente: actul de identitate al titularului, în original şi copie sau numai în copie dacă actele sunt depuse de un împuternicit; procura specială şi actul de identitate al persoanei împuternicite, în original şi copie, dovada plăţii taxelor şi tarifelor aferente eliberării permisului de conducere; documentul din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere; permisul de conducere, atunci când acesta se află în posesia titularului; declaraţie pe propria răspundere a titularului din care rezultă, după caz, pierderea ori furtul permisului; două fotografii ale titularului, 35x38,5mm, de dată recentă, în cazul cererilor depuse prin împuternicit şi în cazul celor depuse la alt serviciu public.