În cadrul proiectului „Cetăţeni activi la puterea a treia”, a avut loc un moment festiv, intitulat „Sărbătorile tradiționale de primăvară în lumină și culoare”, oferit beneficiarilor „Casei Frențiu” din Oradea.

„Casa Frențiu” a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea (director Miruna Moza) s-a umplut, zilele trecute, de lumină și culoare, datorită unui eveniment special, dedicat sărbătorilor tradiționale de primăvară.

Dragobetele și Mărțișorul au fost sărbătorite printr-un moment artistic care a cuprins muzică populară, melodii de dragoste, recitări, dar și un recital susținut de Corul General Traian Moşoiu, în organizarea specială a doamnei Miorița Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea şi membru al Parlamentului Seniorilor.

Repertoriul Corului General Traian Moșoiu a cuprins cântece de petrecere, îndrăgite melodii din lucrările unor cunoscuţi compozitori și interpreţi români, șlagărele timpurilor de altă dată, precum şi melodii populare transpuse în partituri pentru corul bărbătesc de către prof. Ioan Fluieraş, dirijorul corului.   

Totodată, poeții Ioana Precup, prof. Aurel Horgoș și Pașcu Heteș au recitat din volumele proprii de poezii. De asemenea, au mai recitat poezii: Aneta Cozma, din lirica eminesciană, Maricica Muţ, din volumul de poezii al lui Pașcu Heteș, din poeziile Mihaelei Dindelegan, de către prof. Doina Iliescu. Din propriul album lansat, Adrian Bojan i-a încântat pe toţi beneficiarii Casei Frențiu, oferind celor prezenți posibilitatea de a fredona împreună cântecele.

Sub îndrumarea prof. Ecaterina Grecu, directoarea taberei din Orăşelul Copiilor, au fost oferite felicitări, pliante și ornamente realizate de către elevii – „piţigoi” participanţi la Tabăra „Ceata lui Pitigoi”.

În încheiere, surpriza evenimentului a fost interpretul Iosif Wagner. Prin evocarea melodiilor din repertoriul regretatului şi inegalabilui Elvis, acesta a transmis amintiri emoţionante în sufletul auditoriului, constituind o revelaţie a trecutului și tinereţii. Artistul plastic Ștefania Wagner a donat Casei Frenţiu o pictură pe pânză, special creată, care reprezintă un moment aparte, oferirea unui mărţişor unei persoane vârstnice.

Prin momentul festiv oferit, invitații au sădit bucurie în sufletele beneficiarilor Casei Frențiu, fiind răsplătiți cu frumoase cuvinte și aprecieri, întregul program prezentat fiind o dovadă că tradiţiile noastre sunt valoroase și trebuie transmise din generație în generație.