Pentru a-i ajuta pe elevi și profesori să evite situațiile de urgență sau să știe cum să se comporte atunci când ele apar, între 7 și 21 septembrie, în Bihor, se desfășoară Campania de informare și prevenire „10 pentru siguranță”.

Campania vizează asigurarea unui nivel ridicat de siguranță în rândul elevilor și cadrelor didactice, prin formarea şi promovarea unor atitudini şi comportamente adecvate în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, prin creșterea gradului de informare a acestora în legătură cu riscurile infracționalității din unitățile de învățământ și zonele adiacente acestora, precum și prin transmiterea unor recomandări preventive.

„De mâine (n.r. astăzi) suntem prezenți la toate structurile implicate la deschiderea anului școlar tocmai pentru a le ura copiilor suces și pentru a le reaminti că vom fi alături de ei pe tot parcursul anului iar de marți, în 36 de școli, atât din Oradea cât și din județ. La școli ne vom întâlni și cu cadrele didactice și părinții. Vrem să le dovedim că suntem prietenii lor și atunci când au o problemă, pe lângă ceilalți specialiști, suntem și noi prezenți. Ne vom axa pe cei de clasa a V-a și a IX-a care vin într-un ciclu școlar nou, unii din mediul școlar rural, cu problemele aferente. Numai împreună cu părinții și buncii putem să asigurăm siguranța copiilor. De mici, de la vârsta mijlocie, îi îndemnăm pe părinți să discute cu ei despre siguranță și despre ce înseamnă să ai un comportament preventiv. Vom avea și noi proiecte pe bullying, urmează să lansăm, cu cei de la CSM Oradea și magicienii Eduard și Bianca, o campanie, pentru că știm că acești oameni pot să influențeze atitudinea copiilor. Dacă noi, polițiștii, nu reușim să ajungem la sufletul copiilor, poate idolii lor pot să ajungă”, a declarat, pentru Crișana, comisarul șef de poliție, Ioana Indrieș.          

Din cadrul grupului de lucru constituit în acest scop fac parte Instituția Prefectului Județului Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, Centrul Regional Oradea al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea.

Campanie în școli

În weekend, pompierii militari, alături de reprezentanți ai instituțiilor precizate, au desfășurat primele acțiuni aferente campaniei, sâmbătă, 7 septembrie, în intervalul orar 11.00 -14.00, în parcarea centrului comercial Era Shopping Park Oradea (Calea Aradului Nr 62) și duminică, 08 septembrie, în intervalul orar 10.30 -12.30, în Orășelul Copiilor (Strada Corneliu Coposu) și în intervalul orar 13.00 -16.00, în incinta centrului comercial Auchan din Oradea (Strada Ogorului 171).

În aceste spații, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor au organizat un atelier de informare preventivă, în cadrul căruia preşcolarilor, elevilor și părinților prezenți, le-au fost distribuite materiale preventive și le-au fost prezentate principalele reguli și măsuri cu ajutorul cărora pot preîntâmpina producerea unor situaţii de urgenţă, precum şi modalitatea în care trebuie să se comporte pentru a-şi proteja viaţa şi a-i ajuta pe cei din jur, și un atelier care a vizat însuşirea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor în caz de leziuni minore (tăieturi, arsuri), învăţarea manevrei Heimlich şi a metodei de bază de resuscitare, acţiuni realizate prin prezentări, exemplificări şi exerciţii practice.

Campania de informare și prevenire „10 pentru siguranță” va fi desfășurată în școli din întreg județul, în fiecare zi, până în data de 21 septembrie, de către echipe mixte având în componență pompieri militari și reprezentanți ai celorlalte instituții organizatoare.