Peste 30 de companii din judeţul Bihor s-au arătat dispuse să angajeze oameni cu dizabilităţi. Aceştia beneficiază de cursuri de formare profesională, de consiliere şi mediere, şi sunt primiţi în practică la hoteluri sau hypermarketuri. Proiectul este o premieră pentru judeţul nostru.

Vineri, 21 februarie, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă  (AJOFM) Bihor, peste 40 de persoane cu dizabilităţi s-au prezentat la un seminar destinat integrării pe piaţa muncii. Acţiunea face parte din proiectul "Incluziune activă pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi", desfăşurat de Direcţia Generală a Protecţiei Copilului (DGASPC) Bihor în parteneriat cu AJOFM Bihor, Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea (CCSO) şi AMS Human Resources SRL. Despre proiectul amplu, care se desfăşoară în perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2015  ne-a dat detalii expertul în implementare Cristian Manciu. "Aici sunt prezenţi peste 40 de tineri marginalizaţi, care au ajuns la noi prin intermediul DGASPC Bihor. Însă noi vrem să atragem atenţia tuturor persoanelor cu handicap din Bihor că există aceste acţiuni menite să-i ajute", a explicat Cristian Manciu. Proiectul urmăreşte medierea şi consilierea şi încadrarea pe piaţa muncii a şomerilor din această categorie. "Pentru o parte din ei avem deja realizat profilul psihologic, pentru a vedea ce joburi li se potrivesc. În plus, vom organiza la CCSO, până la finalul proiectului cursuri de fomare profesională pentru 136 de persoane cu dizabilităţi", mai spune Manciu. Proiectul este o premieră în judeţul Bihor şi până la ora actuală se bucură de succes. Organizatorii au contactat deja diverse companii pentru a le convinge să angajeze beneficiarii, mai ales că legea le oferă facilităţi în acest sens. Astfel, firmele care decid să angajeze tineri cu risc de marginalizare socială primesc subvenţii calculate în funcţie de indicatorul social de referinţă, stabilit la 500 de lei.

Apreciaţi pentru seriozitate

Până la ora actuală, 30 de angajatori s-au arătat dispuşi să le ofere un loc de muncă. "Aceşti oameni abia aşteaptă să se angajeze şi sunt mult mai serioşi decât şomerii obişnuiţi", spune Manciu. "Întotdeauna ajung cu o jumătate de oră mai devreme când sunt chemaţi la cursuri, chiar dacă pentru asta vin de multe ori pe jos de la marginea oraşului", explică expertul. "Oamenii cu dizabilităţi au răbdare să execute munci repetitive, pe care un om normal nu vrea să le facă. Ei pot împacheta mape sau cutii de carton o zi întreagă fără să se plângă", a mai arătat Manciu. În plus, la sfârşitul lunii februarie se finalizează la CCSO un curs de lucrător comercial la care au participat 25 de persoane cu handicap. Pentru aceştia s-au găsit deja hoteluri şi hypermarketuri în care pot face practică pentru a se perfecţiona în domeniul ales.