Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a organizat luni o masă rotundă de Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, ocazie cu care a prezentat un studiu cu privire la utilizarea incorectă a medicamentelor. Conform acestuia, bihorenii nu prea ştiu când se impune utilizarea antibioticelor, iar farmaciile le eliberează şi fără reţetă pentru a-şi creşte profitul.

Scopul mesei rotunde l-a constituit atragerea atenţiei bihorenilor cu privire la utilizarea incorectă sau abuzivă a antibioticelor şi a faptului că acestea duc la creşterea rezistenţei organismului la acest tip de medicamente şi, implicit, la creşterea vulnerabilităţii în faţa infecţiilor grave. Automedicaţia este profund dăunătoare, iar decizia de administrare a oricărui antibiotic aparţine doar medicului. Evenimentul a început cu prezentarea unui studiu realizat pe un eşantion de 296 de persoane (199 din mediul urban şi 97 din mediul rural) din care a reieşit că, la fel ca în urmă cu patru ani (când a fost realizat ultimul studiu pe aceeaşi temă), bihorenii obişnuiesc să ceară la farmacii antibiotice pentru aproape orice afecţiune, de la dureri de gât la cele de cap sau chiar menstruale. S-a constatat astfel că cel mai mult consumă antibiotice persoanele care au absolvit doar liceul (38%), fiind urmate de cele cu studii universitare (35%), că antibioticele sunt luate timp de 1-2 săptămâni (31%), că doar uneori bihorenii obişnuiesc să le ia pe bază de reţetă (51%), că uneori medicul prescrie antibiotice pe reţetă la rugămintea sau solicitarea pacienţilor (22%), că farmaciştii eliberează antibiotice fără reţetă şi la rugămintea pacienţilor (50%), că de obicei se foloseşte ampicilina (amoxacilină, augumentin) şi penicilina (ospen). Părţile bune care au reieşit din studiu au fost acelea că 64% dintre bihorenii intervievaţi ştiu că antibioticele acţionează împotriva bacteriilor şi că 61% citesc întotdeauna instrucţiunile de utilizare.

Farmaciile urmăresc profitul

În concluzie, reprezentanţii DSP Bihor au susţinut că s-a constatat o insuficientă cunoaştere a rolului şi acţiunii antibioticelor, crezându-se că acţionează eficient şi împotriva virusurilor, că bihorenii obişnuiesc să îşi administreze antibiotice fără consult medical şi că, de obicei, mai degrabă se scurtează tratamentul decât se prelungeşte. "Din păcate, domeniul farmaciei a cunoscut în ultima perioadă o mercantilizare a produsului farmaceutic (n.r. urmărirea cu precădere a profitului financiar), ceea ce nu este cinstit faţă de pacient. Pe de altă parte, erorile nu ţin doar de eliberarea fără reţetă a antibioticelor, ci şi de prescrierea lor. În plus, cred că ar trebui mai mult efort depus pentru educarea pacienţilor", a spus preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor Bihor, Laura Vicaş. La această situaţie contribuie şi existenţa unei legi lacunare şi permisive, neexistând organe care controleze modul în care îşi fac treaba farmaciile. La întâlnirea care a avut loc la DSP Bihor au participat directorul Daniela Rahotă, director adj. Zoia Bitea, preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Laura Vicaş, precum şi medici de la Spitalul Judeţean (Olivia Ligia Burtă) şi Spitalul Municipal (Petronela Naghi şi Marlene Crişan).