54% dintre cetățenii din Banat, Crișana și Maramureș simt o puternică legătură afectivă față de localitatea lor, fiind cei mai atașați de locul în care trăiesc. 71,4% dintre cetățenii din zonă au o părere bună despre serviciile digitale oferite de primării, dar 37% consideră că autoritățile locale nu sunt pregătite pentru situații de urgență.

 

Mediul rural înregistrează cel mai mare nivel de sentimente pozitive (fericire + drag), cu 68%, în timp ce urbanul mare înregistrează 56%. Aceasta indică o diferență semnificativă în atașamentul față de localitate între urban și rural.

București-Ilfov are cel mai scăzut nivel de sentimente pozitive, doar 32% dintre respondenți exprimând drag și fericire față de localitate, comparativ cu 54% în Banat-Crișana-Maramureș (cel mai mai mare procent), 46% în Moldova și 44% în Transilvania și Oltenia. Femeile tind să aibă o părere mai bună despre localitatea lor, 66% exprimând sentimente pozitive, comparativ cu 57% sentimene pozitive pentru  bărbați.

 

Urgențe și priorități

Oferta de locuri de muncă și serviciile de sănătate reprezintă cele mai mare urgențe conform studiului „Pulsul Cetățeanului” realizat de Ghidul Primăriilor și de IZI Data prin metoda „CAWI”, pe un eșantion național reprezentativ de 1.025 de persoane, cu o eroare de eșantionare de 3,06%.

38,1% dintre respondenți consideră că oferta de locuri de muncă este principala preocupare la nivel național. Această urgență este deosebit de importantă pentru toate categoriile de vârstă, pentru persoanele aflate între categoria 18-44 de ani ocupând locul doi, în timp ce pentru categoria de vârstă 45-54 ani reprezintă cea mai importantă preocupare.

Tot 38.1% dintre cetățeni consideră o prioritate majoră serviciile de sănătate.

Infrastructura drumurilor și fluidizarea traficului este a doua cea mai mare urgență la nivel național, cu 32,6% dintre respondenți menționând-o. Este deosebit de importantă pentru categoriile de vârstă tinere (18-34 ani), care o consideră cea mai mare prioritate.

Serviciile de sănătate devin o prioritate odată cu vârsta: 31,4% dintre respondenți consideră serviciile de sănătate ca fiind o urgență majoră. Aceasta devine mai importantă cu cât înaintăm în vârstă, aflându-se în top 3 priorități pentru cei pentru 35 ani și pe primul loc pentru persoanele peste 55 ani.

În ceea ce privește infrastructura, există diferențe mari între regiuni. Oltenia (49,8%) și Banat-Crișana-Maramureș (46,4%) au cele mai mari procente de satisfacție cu infrastructura, în timp ce Dobrogea (19,6%) și București-Ilfov (26,1%) se află la polul opus.

Datele pentru studiu au fost colectate în perioada 20 - 25 septembrie 2024.