Peste 300 de persoane, copii, tineri, dar și adulți cu dizabilităţi din Oradea și Bihor, alături de însoţitorii lor, au participat, ieri, la cea de-a XIV-a ediție a Zilei Mondiale a Sindromului Down. De această dată, evenimentul s-a desfășurat în spațiu deschis, și a constat într-un marș de sensibilizare a comunităţii locale și un flashmob în Piața Unirii.

 

Evenimentul a debutat în jurul orei 14.00, pe platoul din fața Magazinului „Crișul”, unde participanții s-au reunit în număr impresionant, după care au pornit în marș, pe traseul str. Republicii, Teatrul Regina Maria, Podul Ferdinand, cu destinația finală Piața Unirii. Majoritatea au purtat tricouri albe, pe care era scris cu roșu mesajul (din acest an) adresat lumii de către pesoanele cu sindrom Down: „Nu lăsa pe nimeni în urmă!”. Acest mesaj s-a regăsit pe majoritatea pancartelor pe care le-au purtat participanții la marș, un alt mesaj fiind „Cetățean ca tine”, sugerând ideea că persoanele cu sindrom Down au posibilitatea și pot aduce mult comunității, indiferent de locul în care trăiesc în lume, cu condiția să li se ofere această ocazie. De asemenea, pornind de la cuvântul ADOR, pe o altă pancartă era scris: „A(m) D(ovedit) O(amenilor) că R(eușim) împreună”!

Pe tot parcursul marșului, participanții au oferit trecătorilor lumânărele și flori din hârtie, confecționate de tinerii cu sindrom Down în cadrul atelierelor.

De la ora 16.00, în Piața Unirii, a avut loc un flashmob, ce s-a desfășurat simultan, în mai multe orașe din România și Europa, la propunerea European Down Sindrome Association (EDSA). Melodia pe care s-a realizat flashmob-ul, „U are cool” ( long version), a fost oferită gratuit de Philip Abusi de la Mokamusic, prilej cu care tinerii cu sindrom Down, şi nu numai, şi-au dovedit abilităţile artistice şi sportive.

Obiectivul acestei acțiuni a fost acela de a atrage atenția asupra prezenței în comunitate a persoanelor cu sindrom Down și asupra dreptului acestora de a fi recunoscute ca cetățeni.

„Problema persoanelor cu dizabilități este o problemă a fiecărei generații.  Am ieșit astăzi în stradă, pentru a fi mai vizibili în comunitate. Ar trebui ca persoanele cu dizabilități să constituție o prioritate. Sunt foarte multe lucruri care s-au făcut în această privință, însă au mai rămas multe de făcut, cum ar fi accesibilitatea fizică sau accesibilitatea în învățământ. În mediul urban, de exemplu, există o deschidere în acest sens, însă în mediul rural, doar 20% dintre persoanele cu sindrom Down sunt școlarizate”, ne-a declarat prof. Lucia Ciobanu, președinta ADOR.

Printre participanții la marș s-a numărat și Mariana Bejan, mama unei tinere de 32 de ani cu sindrom Down din Oradea, care ne-a mărturisit că este trup și suflet alături de fata ei, și că nu-și poate imagina viața fără ea.

Tot ieri, pe un ecran amplasat în Piața Unirii, au rulat imagini de la activitățile derulate de Asociația Down de-a lungul anilor.

Întregul eveniment a fost organizat de Asociația Down Oradea România – ADOR, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Oradea, Primăria Oradea, Universitatea din Oradea – Facultatea de Geografie, Turism şi Sport (Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie și Centrul de cercetare pentru performanța umană), cu sprijinul InstalPlus Oradea, Plastor Oradea și Topsound Oradea.