Tinca - Centrul "Peniel" - o speranţă pentru vârstnici
Pentru mulţi semeni ai noştri, anii senectuţii constituie un impas al vieţii lor, iar suferinţele fizice, maladiile de tot felul, singurătatea ori lipsa membrilor familiei le pun în cale o "barieră" a neputinţei. Cu sufletele răvăşite şi chinuite, le rămâne numai speranţa în Dumnezeu! Raza de "lumină" ce se întrevede la orizont poate deveni un vis realizabil.
Aşa a fost şi pentru cei 20 de internaţi la Căminul pentru persoane vârstnice "Peniel" de pe strada Mureşului nr. 8 din Tinca, amplasat în curtea familiei pastorului penticostal Mircea Badea. Cele două corpuri de clădiri paralele încadrează aleea betonată mărginită de bănci pentru odihna vârstnicilor. Căminul vârstnicilor "Peniel", dat în folosinţă în 2008, dispune de nouă saloane cu 2-3 paturi, baie la fiecare salon, mobilier adecvat, televizor color, încălzire centrală, oferind azilanţilor condiţii dintre cele mai bune de odihnă şi viaţă. Curăţenia şi ordinea din saloane creează o ambianţă plăcută locatarilor. Centrul "Peniel" din Tinca este acreditat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Cei internaţi aici sunt în majoritate suferinzi de cancer, persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 90 de ani, de profesii şi confesiuni diferite: ortodocşi, catolici, penticostali şi greco-catolici, vizitaţi periodic de reprezentanţii cultelor din comună de care aparţin. Printre cei internaţi sunt şi familişti. Bolnavii se bucură de îngrijire şi asistenţă medicală, medicamente, fiind supravegheaţi şi trataţi de personalul centrului: Dana Popa, asistent medical, Camelia Haş, asistent social, iar ca bucătărese sunt Dorina Zgîrd şi Simona Fechete. Doamna doctor Elisabeta Kondor, medic de familie din Tinca, răspunde cu promptitudine la solicitările bolnavilor, vizitându-i atunci când este nevoie, sfătuindu-i şi încurajându-i. Instituţionalizaţii de la Căminul Peniel din Tinca contribuie cu o anumită sumă de bani din pensiile lor pentru: hrană, cazare, tratament şi medicamente. Centrul mai poate oferi locuri şi altor persoane, care pot suna la telefonul 0259/ 310.336 pentru informaţii. Preşedintele centrului, pastorul penticostal Mircea Badea, "un om ca pâinea caldă" şi aleasă omenie, dă dovadă de multă solicitudine, înţelegere, ajutor şi respect pentru persoanele internate. Un ajutor preţios îl are din partea soţiei, Dana Badea, vicepreşedintele instituţiei, mereu alături de soţul ei în rezolvarea problemelor celor vârstnici.
Aparţinător Centrului de sănătate din Tinca este, de un an de zile, şi punctul de lucru "Delia", unde sunt internaţi patru vârstnici. Punctul de lucru de la Cociuba Mare este în plin proces de modernizare. Aici este o microfermă agricolă pentru legume, cinci vaci pentru lapte, porci, purcei, cârduri de păsări de curte, familii de albine şi, în curs de amenajare, heleşteul pentru peşte. Administrator al Centrului este Gheorghe Ardelean din Cociuba Mare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.