Statisticile indică faptul că, an de an, femeile sunt tot mai vulnerabile într-o societate măcinată de probleme economice, însă, cel mai grav aspect este că o femeie este mult mai expusă riscurilor în cadrul propriei familii. Azi, 25 noiembrie, în întreaga lume se marcheză Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor, prilej cu care se doreşte să se atragă atenţia asupra statutului femeii în societate.

Conform datelor oferite de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, în primele trei luni ale anului 2011 au fost reclamate în România peste 1.400 de infracţiuni intrafamiliale săvârşite cu violenţă, 27 de persoane fiind ucise de către un membru al familiei în aceeaşi perioadă. În cursul anului 2010 au fost sesizate peste 4.800 de infracţiuni săvârşite cu violenţă în mediul familial şi 99 de persoane au decedat. La nivel judeţean, statisticile sunt la fel de îngrijorătoare. În primele zece luni ale anului în curs în Bihor s-au înregistrat trei infracţiuni de omor ale căror victime au fost femei, iar făptuitorul era un membru al familiei, plus o tentativă de omor. În creştere faţă de anul 2010, când victime ale violenţei extreme au căzut două femei. Pentru perioada ianuarie - octombrie, inclusiv, la IPJ Bihor s-au înregistrat 100 de cazuri de violenţă intrafamilială, din care 95 infracţiuni de loviri sau alte violenţe care au necesitat pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile. La acestea s-a adăugat o vătămare corporală gravă care a necesitat pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile. În aceeaşi perioadă a anului 2010, numărul infracţiunilor intrafamiliale s-au ridiccat la 138, din care 132 loviri şi alte violenţe, două vătămări corporale, două infracţiuni de omor, respectiv două violuri. Lista cu abuzurile exercitate în cadrul familiei nu se încheie aici, aceste date statistice indică doar o mică dimensiune a fenomenului de violenţă domestică, deoarece zeci de alte cazuri nu au fost reclamate. „Formele de abuzuri sunt variate şi nu toate sunt reclamate şi înregistrate în evidenţele IPG Bihor. Amintim violul marital, abuzul psihologic sau cel economic, infracţiuni greu de dovedit", a adăugat comisar de poliţie Indrieş Ioana, din cadrul IPJ Bihor. Specialiştii indică faptul că femeia este mult mai protejată pe stradă decât în sânul familiei, violenţa domestică este mult mai des întâlnită decât violenţa stradală. „Violenţa intrafamilială exercitată asupra femeii are o componentă sensibilă, ce comportă un mare grad de intimitate. De obicei, femeile nu reclamă un astfel de abuz, pentru a nu-i face rău tatălui copiilor lor. În realitate, lucrurile nu se opresc aici, violenţele continuă", a adăugat comisarul de poliţie Indrieş. Nici legislaţia nu este favorabilă femeilor, până la obţinerea unei ordonanţe preşedinţiale de interdicţie de a reveni la domiciliu, nimic nu-l împiedică pe agresor să stea şi să abuzeze victima. Mediile din care provin femeile abuzate sunt diverse, de la profesori universitari, la profesori de liceu, cele mai multe cazuri se înregistrează însă în mediile cu un grad mai scăzut de educaţie.

În plus, în judeţul Bihor nu există decât un centru de primire a femeilor abuzate, insuficient pentru a încuraja denunţarea unui trai degradant în sânul familiei.