Jocurile de noroc sunt un adevărat flagel în România. Un flagel amenințător susținut de statul român în mod direct sau indirect.

 

De fapt, este un circuit sinistru: sistemul de jocuri de noroc e unul din principalii susținători ai economiei românești, iar economia românească susține jocurile de noroc. Au de câștigat: firmele din acest sistem, patronii acestora, influencerii care promovează jocurile și jocul, statul, dar mai au mult de câștigat și alte entități, cum ar fi băncile, notarii și cămătarii (creditorii). Și, de asemenea, infracționalitatea.

După anul 2006 și mai ales după anul 2018, industria jocurilor de noroc în România a devenit din ce în ce mai puternică, fiind unul din domeniile economice cu dezvoltarea cea nai mare și având printre cele mai mari încasări și profituri. Promovarea publicitară este uriașă, mai ales online. Industria „gambling” are un succes uriaș. Există din ce în ce mai mulți clienți, dar s-au înregistrat din ce în ce mai multe victime ale acestui flagel. Dependența de acest viciu este foarte periculoasă și a dus la sinucideri, depresii, ruinare de vieți și cariere, sărăcire și pierderi de proprietăți.

„Primesc zilnic mesaje. Unele sunt doar câteva cuvinte. Altele sunt scrisori de adio înainte de a-și lua viața un dependent de jocuri de noroc. Sunt scrisori scrise cu lacrimi în ochi și cu o mână care tremură. Sunt cuvinte așternute pe o pagină de oameni care nu mai au speranță. Care trebuie să aleagă între moarte și dependență, între a face rău familiei sau a face și mai mult rău celor dragi. Este o alegere imposibilă. Nu e o joacă. E o boală. Oameni care vând tot, se îndatorează, își distrug viața. Oameni care nu se mai pot opri și când vor să scape, cazinourile îi trag înapoi. Statul vede și tace. Asta nu e doar nepăsare. E crimă. Un stat care nu protejează acești oameni, devine complice. Nu e vorba doar despre bani. E vorba despre vieți. Oameni care încă mai pot fi salvați”, a declarat domnul Sebastian Cernic, senator USR, cel care, alături de câțiva colegi parlamentari este unul din inițiatorii și creatorii pachetului de legi privind prevenirea și combaterea efectelor negative ale jocurilor de noroc, ajutorarea și apărarea clienților și dependenților.

 

O lege necesară

În acest cadru legislativ se înscrie și proiectul de lege „Fără păcănele lângă școli, parcuri, grădinițe (minim 300 metri)”, cunoscut și ca „Legea antipăcănele”, una din inițiativele deputatei USR Diana Stoica. Din ce în ce mai mulți minori și tineri au fost acaparați de păcănele. Accesul la acestea este mult mai simplu decât la jocurile de tip cazino. Tinerii, mai ales care încă nu au locuri de muncă, ajunși în sclavia dependenței, pot ajunge să alimenteze infracționalitatea, prostituția, proxenetismul, vagabondajul și traficul de persoane. Ei pot fugi de acasă și se pot lăsa de școală pentru a-și hrăni iluzia și dependența. În preajma școlilor nu ar trebui să existe astfel de firme.

„Toate orașele, toate localitățile noastre au devenit împânzite de săli de jocuri de noroc”, a declarat Diana Stoica. Tot dumneaei este co-autoare a proiectului pentru interzicerea totală a reclamelor stradale si la TV la jocurile de noroc, respectiv pentru interzicerea publicității audiovizuale, online etc. la acestea. Proiecte de lege binevenite, deoarece reclama este omniprezentă și foarte tentantă în mediul online, unde se oferă zeci și sute de rotiri gratuite. Păi chiar dacă joci pentru prima oară, după ce ai jucat 150 sau 250 de rotiri gratuite e aproape imposibil să nu devii dependent.

Referitor la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Diana Stoica a spus că ONJN-ul trebuie să funcționeze, să protejeze oamenii și să respecte legea.

Dar legile, deși există, sunt respectate doar parțial. Iar unele proiecte de legi împotriva abuzurilor și pericolelor industriei de „gambling” au fost întârziate pentru procedura de vot. Deși, la cât de alarmantă este situația, ar fi fost bine să fie votate cu majoritate mare și în regim de urgență.

 

Dependența face ravagii

Deoarece combaterea și eliminarea, dacă este posibil, a problemelor și pericolelor datorate acestor jocuri, atât de multe, deja, în societate ar trebui să reprezinte nu doar o prioritate, ci și o urgență pentru autoritățile statului. Au fost deja prea multe victime. Prea multe vieți ruinate și familii distruse. Dependența este cea care face ravagii. Deși nu este vorba de un drog, propriu-zis, dependența de acest viciu este tot un fel de drog. Și este sinistru faptul că încercările de renunțare la acest viciu au fost în cele mai multe cazuri un eșec. Puține au avut succes. După cum tratamentele pentru astfel de pacienți au eșuat în majoritatea cazurilor. Trebuie spus acest lucru. Știu, realitatea este uneori descurajatoare. E drept că, raportat la numărul total al dependenților, cei care au încercat să se trateze au fost puțini, iar dintre aceștia, puțini au reușit să abandoneze viciul definitiv.

„Soluții există. Putem opri asta. Putem închide ușile care condamnă oameni la ruină. Nu e vorba de orgolii politice. E vorba de vieți. De oameni reali”, după cum spunea senatorul Sebastian Cernic.

Păcănelele și cazinourile sunt jocurile cele mai uzitate și la care se cheltuiesc cei mai mulți bani. Pentru mulți oameni, ultimii bani. Ai lor sau nu. Bani împrumutați (cu sau fără dobândă; de la cămătari sau de la alții). Poate furați... „fără rea intenție”. Bani obținuți din amanetări de obiecte personale sau din vânzarea propriilor case, terenuri, ceasuri, bijuterii, ori... a propriilor trupuri. Sau... ale altora. Ale unor persoane apropiate. Au existat diverse cazuri de exploatare a unor persoane apropiate datornicilor (culmea, chiar cu acordul acestor persoane) pentru prestarea unor servicii diverse în scopul ajutorării datornicilor să își achite datoriile către creditori. Se găsesc jucătorii perdanți. Stau la masa de joc, la cazino, sau la pacănele, tot la cazino, iar alăturea, în discreție stau creditorii (cămătarii), probabil și cu un notar lângă ei, gata să ofere bani împrumut. Pe bază de act notarial. Este una din metodele care întrețin sistemul respectiv. Băncile vin și ele în „ajutorul” dependentului, în realitate, al cazinoului. În foarte multe locuri, cazinourile sunt chiar lângă bănci, iar programul de lucru este conform. La bănci e deschis de dimineață, până după-amiază, iar la cazinouri există program și în acea perioadă. E adevărat că aceste jocuri funcționează legal, iar pe de altă parte fiecare jucător are liber arbitru. Însă dependența umilește și poate să anuleze și discernământul și liberul arbitru. De aceea sunt necesare măsuri categorice în favoarea cetățeanului.