Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei ai Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul I.P.J. Bihor, în parteneriat cu Asociaţia Victimelor Accidentelor Rutiere (ASVAR), Inspectoratul Şcolar Bihor şi Prefectura Bihor au desfăşurat ieri, în sala festivă a Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu", o activitate care a vizat prevenirea accidentelor rutiere cu victime din rândul tinerilor. Această acţiune a dat startul campaniei naţionale de prevenire a accidentelor rutiere organizată de ASVAR, marcând, totodată, şi Ziua Mondială pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor în Trafic.

Peste 100 de elevi, de la mai multe şcoli orădene, însoţiţi de profesori, au participat la această activitate, majoritatea fiind elevi ai Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu". Scopul conferinţei a fost informarea şi conştientizarea lor asupra dinamicii şi consecinţelor grave ale accidentelor rutiere. Prezentă la eveniment, Adelina Coste, subprefectul judeţului Bihor, şi-a manifestat convingerea că această lecţie preventivă îi va face pe tineri să fie mai responsabili în trafic. În continuare, comisarul de poliţie Ioana Indrieş, coordonator al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, şi comisarul Claudiu Ciuclea de la Seviciul Poliţiei Rutiere Bihor, le-au împărtăşit elevilor prezenţi din experienţele lor. „Mi-a fost dat să văd multe accidente rutiere, multe cercetate de mine. Pot să vă spun că nu există nimic mai grav pentru cineva decât să-şi vadă copilul victimă a accidentului rutier", a spus comisarul Claudiu Ciuclea. La rândul său,  comisarul Ioana Indrieş i-a sfătuit pe tineri să se gândească de două ori înainte de a încălca vreo regulă de circulaţie. „Dacă la matematică sau la română mai puteţi corecta o notă proastă, în cazul unui accident rutier acest lucru nu mai este posibil", a spus Ioana Indrieş. Elevii au vizionat apoi mai multe spoturi preventive şi imagini de la accidente rutiere, pentru a conştientiza ce se poate întâmpla dacă un şofer conduce cu viteză, dacă se urcă beat la volan, dacă vorbeşte la telefon sau dacă cei din maşină nu poartă centurile de siguranţă. „Un minim de prevenţie salvează vieţi, un om prevenit e un om salvat. De aceea, fiţi mai prevăzători în ce priveşte traficul rutier, pentru ca împreună să obţinem o scădere a numărului accidentelor rutiere", a fost sfatul pe care Petre Mircea Bogdan, preşedintele ASVAR, l-a dat elevilor.

La eveniment a participat şi Cristian Ştefan Vasile, membru onorific, cu titlu de excelenţă, ambasador al ASVAR, iar gazdă a fost Viorel Mititean, directorul Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu".