Producătorii din Arad spun că scăderea TVA la carne de porc în Ungaria, de la 1 ianuarie, creează "concurenţă neloială în regiune" şi ar fi dus la creşterea micului trafic la frontieră pentru că "românii aduc carne cu portbagajul din magazinele ungureşti", unde este mai ieftină.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci Vest, Alexandru Mihuţ, a declarat că scăderea TVA la carnea de porc în Ungaria a dus la "concurenţă neloială" în regiune, pentru că preţurile în magazinele din ţara vecină sunt mai mici, iar "tot mai mulţi oameni merg să cumpere de dincolo de graniţă". Potrivit lui Mihuţ, în ultimele luni, mulţi locuitori din apropierea graniţei cu Ungaria se aprovizionează cu carne de porc din magazinele din ţara vecină. "Pe lângă scăderea TVA, statul vecin acordă diferite subvenţii directe şi indirecte producătorilor, ceea ce a scăzut preţul la carnea de porc, iar românii aduc carne cu portbagajul din magazinele ungureşti. Este un tip de concurenţă neloială, chiar dacă ea nu se reflectă asupra marilor comercianţi din ţara noastră. E de ajuns că tot mai mulţi consumatori se aprovizionează de peste graniţă", a declarat Mihuţ. Conform sursei citate, "acest fenomen s-ar putea extinde în următoarea perioadă la nivelul micilor comercianţi din zona de vest", care s-ar putea aproviziona mai mult din hipermarketurile din ţara vecină. Dimitrie Muscă, preşedintele Combinatului Agroindustrial Curtici, a declarat, la rândul său, că în ultimele luni nivelul vânzărilor în magazinele de desfacere pe care le deţine în judeţul Arad a scăzut. "Mai ales în localităţile situate aproape de graniţă, precum Pecica sau Chişineu-Criş, scăderea vânzărilor se observă, pentru că merg mulţi să cumpere din Ungaria. A crescut micul trafic de frontieră cu carne de porc şi asta nu poate să o nege nimeni", a declarat Muscă. Atât el, cât şi conducerea Asociaţiei Crescătorilor de Porci Vest susţin că măsurile luate de Guvernul Ungariei pun presiune asupra producătorilor români şi cer ca Guvernul României să ia măsuri similare. "Există riscul ca evaziunea fiscală să crească, pentru că se aduce la negru tot mai multă carne de porc. E absolut necesar că Guvernul să scadă TVA la carnea de porc, măsură care ar reduce semnificativ şi evaziunea", a declarat Mihuţ. La sfârşitul lunii aprilie, patronatele din agricultură cereau reducerea cotei de TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5% şi anunţau că pornesc o campanie în acest sens, motivând că ar scădea astfel evaziunea fiscală în domeniu, estimată acum la peste 450 de milioane de euro. Guvernul ungar a redus de la începutul acestui an TVA pentru porci vii şi carnea de porc de la 27%, cel mai ridicat nivel din UE, la 5%, pentru a proteja producătorii locali de importurile mai ieftine.