În fiecare an, la 15 octombrie, se sărbătorește Ziua internaţională a femeii din mediul rural, pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale.

 

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga.

Ziua de 15 octombrie a fost desemnată Ziua mondială a femeilor din mediul rural, de către ONU, prin Rezoluția 62/136, din 18 decembrie 2007, cu scopul de a aprecia, public, rolul acestora în dezvoltarea omenirii.

„Este necesar să se evidențieze femeia, pentru munca și activitatea diversificată pe care aceasta o prestează în mediul rural. La 15 octombrie, se încearcă să se conștientizeze societățile civile asupra importanței pe care femeia din mediul rural o are în comunitatea din care face parte, rolul ei în transmiterea și popularizarea datinilor și tradițiilor comunității”, spune Miorița Săteanu, cetățean de onoare al orașului Oradea și președintele onorific al Uniunii Femeilor din Bihor.

Ideea de a celebra, anual, această zi mondială s-a născut cu ocazia unei Conferințe a ONU pentru femei, de la Beijing, în septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizații, precum Federația Internațională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociația mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Rețeaua Asociațiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) și Fundația Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).

„Cu toate că există o zi în care se sărbătorește Ziua Femeii, respectiv 8 Martie, totuși ONU a găsit necesar și a prevăzut o zi aparte pentru femeia din mediul rural, zi pe care o marcăm în fiecare an, pe 15 octombrie. Femeia din mediul rural joacă un rol esențial în producerea culturilor agricole, în producerea legumelor, a fructelor, în creșterea animalelor și păsărilor, fiind, în general, permanent prezente în munca câmpului. Se pune accent, și trebuie scos în evidență, inclusiv talentul, îndemânarea, ingeniozitatea și abilitatea femeilor de la țară pentru cusături, țesături, împletituri, încondeieri de ouă, înșirarea mărgelelor pentru diferite podobe etc.”, mai spune interlocutoarea noastră.

Miorița Săteanu consideră că, odată cu propagarea modernismului, portretul femeii din mediul rural s-a schimbat radical.

„Rolul femeii din mediul rural este fundamental, întrucât este mereu în activitate, la serviciu sau acasă, ca mamă, soție sau bunică, rolul ei fiind de neînlocuit, dar și ca gospodină în casă, pentru că gătește, face curățenie, spală, calcă, pregătește conservele pentru iarnă. Un alt rol special și cu mare responsabilitate revine femeii din mediul rural în nașterea, creșterea și educarea copiilor. Însă expresia ei se definește cel mai bine prin mâna de lucru folosită la munca câmpului, dar și la creșterea și îngrijirea animalelor și păsărilor”, mai spune Miorița Săteanu.

Datorită rolului ei cheie privind producţia agricolă şi a siguranţei acesteia, s-a decis ca Ziua internaţională a femeilor din mediul rural să fie aniversată pe 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua mondială a alimentaţiei.

„Timpul, care se scurge independent de voința noastră, a creat o breșă, o ruptură între ceea ce reprezenta cândva femeia din mediul rural și ce reprezintă ea astăzi. De la țărăncuța aceea autentică, blândă și frumoasă, credincioasă și timidă, astăzi, o găsim total schimbată. Femeia din mediul rural a evoluat din toate punctele de vedere, fiind aproape în pas cu progresul și tehnologia, cu toate cuceririle științei moderne și ale vieții comunității. Pe lângă toate acestea, ea se preocupă și de păstrarea, conservarea și transmiterea tradițiilor și datinilor naționale și, în special, ale comunităților etno-culturale ale zonelor din întreaga țară”, menționează interlocutoarea noastră.

Prin intermediul ziarului nostru, Miorița Săteanu a transmis felicitări tuturor femeilor din mediul rural, pentru contribuția acestora la dezvoltarea și bunăstarea țării noastre.