Centrul social „Maria Rosa” din Oradea a găzduit joi, 30 ianuarie, Ziua Voluntarului Caritas, a XIX-a ediție, sub motoul „Voluntar zi de zi”. Premiul Voluntarul Anului a fost acordat Mariei Caraiman, deoarece, prin calitatea prezenței sale și prin aportul adus la desfășurarea activităților asociației, a favorizat mersul lucrurilor în sensul dorit.

 

La eveniment au participat, alături de voluntarii şi invitaţii lor, Anca Grama, director executiv Direcția de Asistență Socială Oradea, Adina Ciucioiu, șef serviciu Programe sociale al Direcției de Asistență Socială Oradea, Adela Popa-Ghițulescu, director executiv al Asociației Caritas Eparhial Oradea, părintele Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, şi preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, părintele Olimpiu Todorean.

Prin această premiere, s-a urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2024, 75 de voluntari au prestat 1.318 de ore în serviciul aproapelui. Au fost acordate premii pentru zece categorii, pentru implicarea în activităţi şi programe, premii speciale și diplome de participare şi premiul „Voluntarul anului 2024”. Momentele artistice au fost asigurate de Paula Popa, o elevă talentată și sârguincioasă a școlii Enjoy Music, care a câştigat nenumărate premii.

Au luat cuvântul: Andreea Ghercă, coordonator Departamentul de Voluntariat (pe zoom), Anca Grama, director executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea, Teodora Boda, asistent social principal al Asociației Caritas Eparhial Oradea, și Părintele Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

 

Premiile acordate

Premiul special Casa Frenţiu, pentru organizarea programelor literar-artistice oferite seniorilor din Centrul Rezidențial „Casa Frențiu”, a fost oferit doamnei Miorița Săteanu.

Un alt Premiu special Casa Frenţiu a fost acordat tinerilor din Asociația EduBiz. Meritul voluntarilor pentru timpul de calitate petrecut în anul 2024 cu seniorii Casei, în cadrul programului „Adoptă un bunic sau o bunică”, este considerabil. Acest premiu le revine „nepoților adoptivi” de la EduBiz pentru implicarea și seriozitatea cu care au oferit rezidenților centrului momente frumoase.

 

Premiul Cantina Socială

În cursul anului 2024, opt voluntari au făcut curățenie în cantină și au oferit un zâmbet și o vorbă bună celor prezenți la masa de prânz, acumulând 986 de ore dăruite în folosul aproapelui. Premiul i-a revenit voluntarului Andrei Horgoș.

 

Premiul Duşurile Sociale

Activitatea „Dușurile sociale” este unică pe plan local, o activitate pe care Asociația Caritas Eparhial Oradea o oferă persoanelor fără adăpost, la sediul cantinei sociale. Scopul acestei activități nu este doar menținerea igienei corporale și prevenirea îmbolnăvirilor în rândul beneficiarilor, ci și redarea încrederii în sine și a unei fărâme de demnitate pentru oamenii străzii. Voluntarii au contribuit cu precădere, și în anul 2024, la menținerea curățeniei din cele două băi destinate efectuării dușurilor, pentru ca aceștia să aibă condiții optime pentru îmbăiere. Premiul s-a acordat voluntarei Petruța Nicolae.

 

Premiul After School

Prin Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea, se oferă, de doi ani și jumătate, servicii de asistență socială și consiliere psihologică pentru persoanele refugiate, dar și diverse programe educaționale pentru copiii ucraineni. În anul 2024, voluntarii de origine ucraineană au dorit să ofere semenilor lor nu mai puțin de 368 de ore de activități ludice, activități de lucru manual, dar și de dans contemporan. Premiul special s-a acordat voluntarei Sofiia Strelchenko.

 

Premiul Prieteni pentru un zâmbet

În anul 2024, echipa voluntarilor-clovni a adus multă emoție și zâmbete pe chipurile copiilor internați la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea. I-au vizitat, au râs împreună și au oferit micuților motive de bucurie, care au rămas copiilor sub forma baloanelor modelate ce au mai atenuat, pentru o perioadă de timp, din suferința pe care cei mici o trăiesc pentru a se vindeca. Se spune că starea de spirit ne ajută să ne vindecăm, să trecem mai ușor prin problemele de sănătate. Cu siguranţă, ajutorul oferit de echipa „Prieteni pentru un zâmbet” celor mici, fragili și deosebit de sensibili este unul temeinic, cu ecouri frumoase în copilăria micuților. Cei 25 de voluntari au oferit, în anul 2024,  91 de ore de veselie răsunătoare copiilor din spital. Premiul s-a acordat voluntarei Eliza Sabău.

 

Premiul Colecta de Paşti

În anul 2024, 16 voluntari au oferit 111 ore din timpul lor, participând la Colecta de Paști. Au strâns alimente neperisabile și donații în bani, au povestit oamenilor despre activitatea organizației și au transmis acestora, cu empatie, dorința de a ajuta. Sprijinul acestor voluntari pentru această activitate este esențial pentru buna desfășurare a serviciilor sociale Caritas Eparhial Oradea. Premiul a fost oferit voluntarului Sabin Pușcașiu.

 

Premiul Colecta de Crăciun

Această colectă, devenită tradițională, a adunat, în anul 2024, 20 de voluntari care au acumulat 82 de ore oferite pentru strângerea de alimente neperisabile, dar și donații în bani. Implicarea acestor voluntari pentru Colecta de Crăciun a fost una rodnică, reușind astfel să ofere continuitate pentru cei 150 de beneficiari care primesc aceste produse sub forma mâncării proaspăt gătite, de care au atât de multă nevoie. Premiul s-a acordat voluntarului Alessandro Migheli.

 

Premiul Sprijin Administrativ

Activitatea administrativă a fost foarte importantă în organizație și în anul 2024.

Premiul s-a acordat voluntarului Remus Paul Bocioc.

 

Premiul special Sprijin Administrativ

S-a acordat pentru implicarea în organizarea de activități, precum: „Căutarea de comori”, „Ziua Nasului Roșu”, cursul de prim ajutor, precum și în colaborarea cu asociația Anima Verde. Acest premiu a fost acordat voluntarelor Sara Mehesz și Ioana Bob, pentru timpul oferit şi pentru implicarea responsabilă și creativitatea de care au dat dovadă.

 

Premiul Voluntariat Corporatist

În anul 2024, o companie din Oradea s-a remarcat prin implicarea a 13 angajați care au acumulat 52 de ore de voluntariat. Curățenia în sala de mese și în bucătăria cantinei sociale au fost activitățile principale, dar au ajutat și la distribuirea mesei de prânz, oferind beneficiarilor prezenți mâncarea proaspătă și caldă. Premiul s-a acordat Companiei Plexus.

 

Premiul Cel mai activ voluntar

Cel mai activ voluntar este persoana care alege să renunțe la timpul personal pentru a se implica în cele mai multe activități, astfel încât cei mai vulnerabili dintre semeni să fie ajutați. Alege să prioritizeze nevoile acestora, în defavoarea timpului petrecut cu cei apropiați. Premiul s-a acordat voluntarului Andrei Horgoș.

 

Premiile speciale Fundraiser

Aceste premii speciale sunt oferite persoanelor care promovează asociația Caritas Eparhial în comunitate, prin chemarea la voluntariat și prin propriul exemplu de conduită. De-a lungul anului 2024, s-au derulat activități de promovare a voluntariatului și acțiuni caritabile de colectare de alimente și produse de igienă corporală în instituțiile de învățământ partenere. Activitatea „Cutia de Crăciun” nu ar fi fost posibilă fără o colaborare strânsă cu învățătoarele și profesorii dedicați, care au asigurat informarea și mobilizarea elevilor și părinților spre implicarea socială. Este vorba despre: Patricia Capriş, Dana Mihincău, Mariana Todorean, Lia Şipoş, Eniko Margit Dorsonszky şi Maria Sas.

 

Premiul Voluntarul Anului

Este premiul oferit voluntarului care, prin numărul de ore prestate, prin calitatea ajutorului pe care l-a oferit organizației și prin implicarea necondiționată de timp (sau alți factori obiectivi) a reușit să răspundă „Da” solicitărilor asociaţiei. Prin calitatea prezenței sale și prin aportul adus la desfășurarea activităților, acest voluntar a avut un impact pozitiv și a favorizat mersul lucrurilor în sensul dorit. Premiul s-a acordat voluntarei Maria Caraiman.