Gala Sportului Șteian, eveniment ajuns la a VIII-a ediție, desfășurată  în sala mare de festivități a Casei de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei miercuri, 18 decembrie, a reușit să capaciteze atenția iubitorilor de sport printr-o masivă prezență prin care publicul a fost aproape de „ambasadorii” sportului șteian, participând la premierea merituoasă a acestora.

 

Cu multă căldură, simpatie, dar mai ales aprecieri au fost întâmpinați sportivii șteieni, care s-au bucurat de prezența părinților, bunicilor, rudelor, dar și a prietenilor, pentru a trăi împreună clipe de neuitat prilejuite de Gala Sportului Șteian, eveniment ajuns la a VIII-a ediție, grație inspirației autorităților locale, compuse din ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, care, după ce au fost aleși în funcție în anul 2012, au organizat, la finalul anului, prima ediție. Așadar, a devenit o obișnuință ca în luna decembrie, una încărcată de evenimente deosebite, șteienii să fie aproape de sportivii lor care fac ca urbea de sub Apuseni să fie cunoscută nu doar pe harta județului nostru, ci și în țară și dincolo de hotarele ei, prin competițiile la care au participat, înregistrând bune rezultate. Această ediție a avut o strălucire mai aparte, deoarece în acest an urbea de sub Apuseni sărbătorește 65 de ani de când la Ștei se practică sport în mod organizat, prin înființarea, în 1954, a echipei de fotbal, Minerul Ștei, urmată și de alte discipline sportive, printre care amintim șah, volei, polo, handbal, ciclism, tenis de câmp, karate.

 

„Sportul minții” a dat startul

 

Moderatorul acestei superbe gale din urbea de sub Apuseni a reușit să capaciteze atenția numerosului public datorită faptului că a știut să-i implice, încă din start, în sobrietatea evenimentului, una meritată din plin de acești adevărați „ambasadori” a sportului șteian. După intonarea Imnului Național a fost ținut un moment de reculgere atât pentru cei trecuți la cele veșnice în urmă cu 30 de ani, datorită evenimentelor din decembrie 1989, cât și pentru toți sportivii care au plecat mult prea devreme dintre noi. Primii care au primit aplauze au fost șahiștii, urmați de practicanții de kickboxing și trupa de karate, prezentarea lor fiind făcută de prof. Alin Pașca.

 

Voleiul, mult „deasupra fileului”

 

O disciplină sportivă cu mare tradiție la Ștei, voleiul, a fost din nou cu mult „deasupra fileului” datorită performanțelor din acest an, când echipa de fete antrenată de Raluca Jude a cucerit medaliile de bronz la Olimpiada Națională a Sportului Școlar. Tot medalii de bronz, la nivel național, a obținut echipa de minivolei masculin antrenată de prof. Sebastian Indrei, în timp ce echipa de speranțe feminin, pregătită de prof. Răzvan Fărcanea, a ratat la un „set” participarea la turneul final. Speranțe pentru a depăși, în această ediție, aceste frumoase  performanțe, sunt suficiente, deoarece toate echipele înscrise în campionat, datorită bunelor rezultate realizate până acum, vor participa la turneele semifinale, în primăvara anului viitor.

 

 

„Sportul alb”, aceeași constanță

 

Indiscutabil, tenismena Irina Maria Bara, o sportivă deja cu nume internațional, este un adevărat model pentru cei 70 de copii care practică tenisul de câmp sub îndrumarea președintelui-antrenor de la CSTC „Iris” Ștei, Călin Bara, care este sprijinit în muncă de antrenoarea Daria Ștefana Bara și preparatorul fizic, prof. Remus Cristian. În acest an la cele patru terenuri cu zgură din complexul sportiv „Iris” s-au disputat trei turnee de categoria I, sub egida FRT, fapt prin care orașul Ștei a făcut parte din circuitul național la această disciplină sportivă.

 

 

„Sportul rege” în ascensiune

 

Practicanții „sportului rege” au avut parte de o primire entuziasmantă, iar cei aproximativ 100 de fotbaliști, pregătiți de antrenorii Voicu Popa, Sandu Balaj și Marius Crișan, au simțit din plin emoțiile, în contrast cu cele de pe „dreptunghiul verde” unde, în această ediție de campionat, s-au dovedit a fi revelațiile campionatelor din care fac parte. Atât seniorii, cât și juniorii, dar mai ales cei mai mici jucători au făcut în acest an multă cinste celor care cred în ei, dar mai ales îi susțin. Organizatorii Galei Sportului Șteian, Primăria și Consiliul Local Ștei au oferit diplome antrenorilor șteieni, iar cei aproximativ 350 de sportivi legitimați au fost premiați prin intermediul lui Moș Crăciun, care a avut cadouri pentru fiecare.