Un deceniu de viață sărbătorește azi Clubul Sportiv Orășenesc Ștei, deoarece ziua de 24 iunie 2010 poate fi considerată data de naștere a acestui club de la poalele Munților Apuseni, unul care continuă activitatea fotbalistică pe aceste meleaguri începută cu mulți ani în urmă, mai precis în anul 1954.

 

Da, fotbalul, în mod organizat, în această parte a județului nostru, a început cu foarte mulți ani în urmă, când, datorită exploatărilor miniere care au luat avânt, a fost înființată prima echipă de fotbal care a participat într-un campionat regional, la acea vreme. Cum economia din acele timpuri a fost una înfloritoare, fenomenul sportiv a fost la fel, la Ștei mai luând ființă încă o echipă, Oțelul, cu rezultate la fel de bune ca a concitadinei, Minerul, atât în plan județean, cât și în cel național, prin activarea în Divizia C, Liga a III-a, cum se numește azi. Dar, pentru că de regulă există un dar, din păcate, după anul 2000, încet, dar sigur, mișcarea sportivă a avut un recul vizibil, evident din cauza situației economice, una în picaj, iar performanța în domeniul fotbalului a scăzut treptat, până la desființarea celor două echipe. Văzând acest aspect, dar mai ales nepăsarea autorităților din acea vreme, subsemnatul a publicat, în ziarul nostru din 7 mai 2010, articolul „Falimentul sportului șteian”, care a avut darul să „trezească” somnul liniștit al aleșilor locali.

Semnalul „deșteptării” vine din partea celor mulți

Așadar, pentru aducere aminte, este bine să revin cu acest subtitlu din acel articol - Semnalul „deșteptării” vine din partea celor mulți - din 7 mai 2010, deoarece efectul scontat de iubitorii sportului din oraș a fost unul pozitiv, autoritățile locale demarând foarte repede, mai repede decât am fi crezut, aprobarea efectuării demersurilor în vederea înființării CSO Ștei, prin HCL 50/07.05.2010. „Foști sportivi, părinți, iubitori de sport, s-au organizat, la începutul lunii aprilie, într-un Comitet de inițiativă, care are ca scop revitalizarea sportului în Ștei. În acest sens, ei au inițiat o acțiune bine organizată, una care să „trezească” somnul celor pe care i-au votat. Astfel, cei 31 de membri ai Comitetului au strâns, deocamdată, 429 de semnături și au înregistrat la secretariatul Primăriei Ștei acest dosar la nr.1573 din data de 29 aprilie 2010. Dintre aceștia s-a ales un Grup de sprijin, format din 13 membri, Vasile Sin, Voicu Popa, Viorel Păluț, Ioan Blaj, Daniel Dumuța, Crăciun Pele, Florin Balint, Gheorghe Domșa, Dan Jurcă, Ioan Toma, Daniel Clepce, Dan Pașca, Paul Luca, care au împuternicirea tuturor semnatarilor să-i reprezinte”. A fost primul semnal care a prins viață, iar „sportul rege” a revenit din nou acolo unde l-au dorit toți iubitorii, pe dreptunghiul verde, chiar în toamna acelui an.

24 iunie 2010, zi de referință

Deci, micul „cutremur” din 7 mai 2010 a pus în „mișcare” amorțeala aleșilor, iar până la înființarea viitoarei echipe de fotbal nu a fost decât un mic pas, făcut în cadrul ședinței Consiliului Local Ștei, din data de 24 iunie 2010. Astfel, prin Hotărârea nr. 65, din 24 iunie 2010, Consiliul Local al orașului Ștei, hotărăște:

Art.1 - Se aprobă înființarea Clubului Sportiv Orășenesc Ștei, persoană juridică de drept public - privat și interes local, cu sediul în orașul Ștei, str. A. Mureșanu nr. 4B, jud. Bihor, pe o perioadă nedeterminată. Evident, hotărârea CL Ștei a cuprins mai multe articole, mai precis 9, cu privire la organizarea și desfășurarea activității ulterioare a clubului. În acel an, 2010, CSO Ștei a fost înscris în Liga a V-a, unde a activat doar un sezon, deoarece a promovat în Liga a IV-a, consfințind astfel potențialul fotbalului de sub Apuseni, de unde au pornit spre fotbalul mare mulți jucători care au adus faimă atât orașului, cât și județului nostru. Un fapt demn de remarcat este acela că după instalarea sa ca primar al orașului Ștei în anul 2012, ing. Iulian Balaj, fost fotbalist de performanță, activând pe prima scenă a fotbalului național, dar și arbitru, precum și observator, a fost, împreună cu ec. Marius Cioară, viceprimarul orașului Ștei, în prim planul revigorării sportului șteian, insistând și asupra celui juvenil. Prima satisfacție a avut-o în anul 2013, când echipa de fotbal juniori A1 a clubului a reușit performanța de a se califica la turneul final pe țară, la Buftea, clasându-se pe un onorabil loc patru, într-o elită unde s-au regăsit doar echipe din municipii. Un alt fapt demn de remarcat este acela că la Ștei publicul, bun cunoscător al fenomenului sportiv, a fost întotdeauna alături de echipă printr-o prezență masivă în tribune, încurajându-și favoriții în mod necondiționat. Chiar în primul an de mandat, primarul Iulian Balaj a organizat „Gala Sportului Șteian”, ajunsă acum la a VIII-a ediție, unde au fost recompensați, într-un cadru festiv, toți practicanții sportului din urbe, indiferent de disciplină (fotbal, volei, tenis de câmp, șah, karate, kickboxing), eveniment care s-a bucurat, la fiecare ediție, de o numeroasă asistență.