La final de sezon competiţional, Sorin Buhaş, directorul CSU Oradea, a tras concluziile cu privire la performanţele fiecărei secţii sportive din subordine. Acesta s-a arătat mulţumit de modul în care au performat sportivii universitari.

Au buget de Ligă la baschet, dar regulamentul nu-i lasă

În cadrul unei conferinţe de presă, coducătorul clubului sportiv universitar a făcut un bilanţ succint al fiecărei secţii sportive aflată în subordine. „Am avut un sezon competiţional cu rezulate bune spre foarte bune”, au fost primele cuvinte ale directorului Sorin Buhaş, care ulterior a caracterizat activitatea fiecărei secţii sportive în parte. Cea mai mare supriză, care totodată este una neplăcută, este cea cu privire la echipa de baschet feminin care, din cauza unei aberaţii din regulamentul Federaţiei Române de Baschet, nu se poate înscrie în viitoarea ediţie a Ligii Naţionale (prima divizie). Acesta prevede ca, timp de trei sezoane, Liga Naţională de baschet feminin să fie una ermetică, adică nimeni nu retrogradează şi nimeni nu promovează. Situaţie de neînţeles în condiţiile în care, cel puţin ipotetic, la un moment dat, un anumit club îşi poate crea un buget considerabil, dar accesul în prima divizie nu îi va fi permis din cauza acestei reguli aberante. „În ultimul sezon competiţional CSU Oradea nu a avut echipă în campionatele de senioare nu pentru că nu şi-ar fi dorit, ci pentru că FRB a decis să nu mai organizeze campionatul ligii secunde. În acest context, echipa CSU a activat în campionatul feminin U20. În viitorul sezon am avea capacitatea să ne înscriem în Liga Naţională, dar, din păcate, LNBF este închisă timp de 3 ani, adică nu promovează şi nu retrogradează nimeni. Aşadar, nu ne rămâne decât să ne înscriem într-un campionat de tineret, dar şi acela nu va mai fi U20, ci U19”, a mai spus Sorin Buhaş. Ciudăţeniile FRB nu se opresc aici. Conducerea baschetului românesc a propus ca primele patru clasate din campionatul U19 să joace într-un campionat al playout-ului cu ultimele 4 clasate din campionatul senioarelor. Aşadar, doar bizarerii care vin dinspre conducerea baschetului românesc.

La handbal, „un campionat constant bun”

În ceea ce priveşte echipa de handbal feminin, rezultatele acesteia au fost cele aşteptate de către conducerea clubului. „La handbal am terminat pe locul al patrulea în serie, iar asta înseamnă că am avut un campionat constant bun, cu rezultate aşteptate. În faţa unor formaţii precum CSM Târgu Jiu, CSU Cluj-Napoca sau satelitul Gloriei Bistriţa era dificil să avem o clasare superioară. Am reuşit să construim un grup, o echipă tânără cu o singură excepţie. Sebastian Tudor va continua să antreneze echipa, din punctul nostru de vedere, fiind foarte mulţumiţi de munca pe care a depus-o în raport cu ceea ce a avut la dispoziţie şi cu ce ne-am propus să facem iniţial. Am demonstrat că suntem o echipă serioasă şi respectată în această parte de ţară. Ne-am dori mai mult în ceea ce priveşte performanţa sportivă, dar, din păcate, totul se rezumă la buget. La prima divizie, dacă nu ai un buget de cel puţin un milion de euro, te lupţi la retrogradare. Noi nu putem plăti contracte handbalistelor, iar o jucătoare de valoare nu vine fără un salariu de cel puţin 3-4 mii de lei. În acest context încercăm să aducem tinere handbaliste de perspectivă”, a mai afirmat directorul CSU Oradea.

Voleibalistele vor avea drept obiectiv promovarea

Fiind vorba despre un club sportiv universitar, diferenţele dintre bugetele pe secţii (volei feminin, handbal feminin şi baschet feminin) sunt nesemnificative. Cu toate acestea, voleibalistele pregătite de Mariana Szabo Alexi au fost din nou extrem de a aproape de promovarea în prima divizie. „La volei feminin am terminat campionatul Seriei Vest din Divizia A2 pe locul al 4-lea, poziţie care ne-a permis să participăm la turneul de promovare pe care am fost atât de aproape să o reuşim. Pentru sezonul competiţional viitor, echipa va avea drept obiectiv promovarea în prima divizie”, a mai declarat Sorin Buhaş.

 

Cea mai bună secţie de atletism din ţară la nivel universitar

Performanţele secţiei de atletism, unde „Robert Olah, Virgil Preda şi Mariana Preda fac o muncă deosebită”, după cum spunea directorul CSU, au făcut ca, la nivel naţional, în ceea ce priveşte rezultatele sportive naţionale şi internaţionale, CSU Oradea să fie cel mai bun club din ţară dintre cele universitare şi al 4-lea în ceea ce priveşte ierarhia cluburilor de atletism. Secţia de karate kyokushin a adus în vitrina CSU 16 medalii, 7 dintre ele fiind de aur, 4 de argint şi 5 de bronz. La tir sportiv s-au obţinut 15 medalii (8 de argint şi 7 de bronz), „rezultatele nefiind la fel de bune ca în anii trecuţi, dar perspectivele sunt excelente”, a conchis conducătorul CSU Oradea.