Cutia cu amintiri. Portrete alb-verzi - Francisc Rónnay, emblematic pentru anii `20 (I)
Continuăm mini-serialul cu cei mai buni, cei mai importanți jucători din istorie ai clubului CAO/NAC Oradea, așa cum sunt ei prezentați într-o viitoare carte „Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea” care urmează să vadă lumina tiparului în curând. În ediția de astăzi vă prezentăm o scurtă descriere a lui Francisc Rónnay, cel mai bun fotbalist al orădenilor în anii `20.
Francisc Rónnay sau Ferenc Rónnay s-a născut în orașul Arad, la data de 29 aprilie 1900, într-o familie de etnici maghiari. A deprins tainele fotbalului la clubul arădean AMEFA, între anii 1912-1920. A fost adus la CAO/NAC la vârsta de 20 de ani și va juca pentru clubul bihorean, fără întrerupere, 15 ani. După o scurtă escală, de un sezon, la Craiovan Craiova, va reveni și va deveni antrenor-jucător la clubul alb-verzilor. A făcut parte din celebrul atac orădean de care am pomenit mereu. Rónnay a fost un fotbalist complet, atacant prin excelență, a avut o remarcabilă clarviziune și eficacitate. A fost mulți ani în șir „creierul” faimosului cvintet ofensiv al CAO/NAC: Glanczmann-N. Kovács-Rónnay-Bodola-Kocsis.
Francisc Rónnay, pe lângă clarviziune în joc, avea și un șut teribil de puternic făcând portarii din acea vreme să tremure, mai ales după un episod nefericit petrecut chiar la începutul carierei, în anul 1920. Atunci, într-o partidă, a expediat o „ghiulea” spre spațiul porții adverse care l-a izbit pe un portar numit Horvath și poreclit „Țiganul”, în cap, iar acesta, în urma impactului cu balonul, a decedat. După această partidă, Rónnay, extrem de afectat, a jucat luni în șir inhibându-se la orice acțiune de atac purtată spre poarta adversarilor. Se spunea că nefericitul portar Horvath, nu cu mult timp înainte, se întorsese din străinătate și, spre marea lui neșansă, a căzut victimă șutului necruțător al lui Rónnay, care l-a avut pe conștiință mulți ani de zile.
În anii când a apărut Feri Rónnay la echipa orădeană, clubul CAO/NAC traversa o perioadă nu tocmai fastă din punct de vedere material. Iar jucătorul, provenind dintr-o familie cu stare, a ajutat în repetate rânduri conducerea să treacă peste problemele materiale după cum se vorbea în cercurile restrânse ale specialiștilor. Probabil că și de aici s-a născut acel atașament față de clubul orădean, fiind părtaș și financiar la ridicarea acestuia. Numai că unele conduceri, de-a lungul timpului, uneori, uitau cu ușurință acest aspect.
În palmares are puține goluri înscrise pentru CAO/NAC (19) doar fiindcă Divizia A a fost înființată abia în 1932, când el se apropia deja de finalul carierei. Dar în toate partidele jucate vreodată sub culorile alb-verzi se pare că a înscris peste 150 de goluri. Doar în anul 1921 a înscris 51 de goluri, iar în următorul sezon, 39! Între anii 1920 și 1930 a fost, fără nicio discuţie, cel mai important jucător al orădenilor. Rónnay a jucat și pentru naționala României în 8 partide internaționale în care a înscris 3 goluri.
Mai târziu, ca antrenor, a dovedit că are „ochi” pentru jucătorii valoroși. Încă din perioada când era jucător se implica în transferurile pe care le făcea clubul. Se spunea că pentru transferul lui Iuliu Bodola a insistat cel mai mult pe lângă conducere. Dar au fost și alți jucători care au fost transferați la insistențele lui. Unul dintre ei a fost orădeanul Spielmann, transferat de la Stăruința Oradea, căruia i-a cedat până la urmă și poziția în teren. Dar pentru el deja nu mai conta persoana sa, deoarece se pregătea să îmbrățișeze o meserie pentru care avea evidente inclinații. După cum am mai menționat, mulți afirmau că Feri Rónnay s-a atașat enorm de clubul orădean. Așa se explică și perioada extrem de lungă, de 15 ani, în care a evoluat fără întrerupere sub culorile alb-verzi. Un alt transfer uriaș pentru clubul său l-a realizat în anii '40 când, în calitate de antrenor, a fost personal să-l înduplece pe marele, dar încă necunoscutul pe atunci, Perényi-Petschowski să vină la Oradea. Conducătorii clubului, drept „răsplată”, au dorit chiar în acele zile să-l îndepărteze de la echipă! Însă, în urma protestelor jucătorilor, care îl respectau foarte mult, a rămas în continuare în funcție. Iar soarta va hotărî ca Rónnay să fie cel care să conducă echipa în marșul triumfal spre câștigarea campionatului în prima ligă maghiară.
Fragment din „Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea”.
(Continuare în ediția următoare)
Comentarii
Nu există nici un comentariu.