Despre fotbalul bihorean cu conducerea AJF
Sosit la Aleșd cu prilejul premierii „eroilor” care au salvat viață tânărului Andrei Cătană, noul președinte al AJF Bihor, Radu Bitea, cu multă solicitudine, ne-a dezvăluit câteva proiecte și idei pentru îmbunătățirea fotbalului bihorean.
Prima problemă abordată, după cum era și firesc, s-a referit la asistența medicală obligatorie de la meciurile oficiale la toate nivelele competiționale. Venind în sprijinul acestui proiect, la Cluj-Napoca s-a organizat un curs de prim ajutor cu participarea unor medici sportivi. S-au primit cu acest prilej 50 de defibrilatoare, cu care vor fi dotate cadrele medicale care asigură asistența medicală la meciuri. Este doar un pas pentru îmbunătățirea asistenței medicale profesioniste în situații de urgență, dar acțiunea spre care trebuie să se îndrepte atenția tuturor factorilor responsabili este prevenția. Această obligație revine în primul rând medicilor sportivi care trebuie să acorde cu simț de răspundere și profesionalism adeverințele medicale anuale sportivilor. De asemenea, asistenții de la cabinetele medicale comunale, care îndeplinesc aceste sarcini, să fie periodic instruiți pentru a-i responsabiliza.
Obiective prioritare
Atenția conducerii AJF Bihor este îndreptată în special spre acțiuni care au ca scop principal atragerea copiilor spre fotbal, dar și a persoanelor care doresc și pot să finanțeze fotbalul juvenil. Practicarea fotbalului și a altor sporturi de către copii are urmări benefice pentru dezvoltarea fizică și psihică a acestora, „deturnarea” lor de la alte „sporturi” nesănătoase și, nu în ultimul rând, descoperirea unor talente pentru marea performanță. La acest demers, un rol esențial le revine autorităților locale care, mai nou, pot să aloce legal din bugetele locale până la 5% pentru sport, ca urmare a îmbunătățirii Legii 69. Un alt proiect pe care l-a inițiat Radu Bitea se referă la degrevarea echipelor de la plata arbitrilor și observatorilor la meciuri, sume importante care trebuie folosite la îmbunătățirea bazei materiale și echipamentului jucătorilor. Cine va suporta aceste cheltuieli? Se va apela la Consiliul Județean, la sponsori și prin proiecte europene. Se cunoaște apetența copiilor pentru întreceri. Pentru a veni în întâmpinarea acestor preferințe și antrenarea unui mare număr de copii spre fotbal, Radu Bitea și-a propus organizarea, dincolo de competițiile oficiale și în intervalul dintre ele, a unor competiții județene sau zonale, cu ocazia unor sărbători, care vor fi dotate cu diferite cupe: Cupa Bihorului, Cupa 1 Iunie, Cupa Sfântului Nicolae etc. În funcție de anotimp, întrecerile se vor desfășura pe iarbă, gazon sintetic sau în săli. În vederea prevenirii unor accidente cardio-vasculare, din toamnă, toți jucătorii de fotbal și nu numai vor fi obligați să efectueze o analiză complexă și sigură cu ajutorul unui aparat „eco–cord”, existent și la Oradea. Rezultatul obținut stabilește predispoziția și riscul de a face boli de inimă. Atenția lui Radu Bitea și a colectivului său se îndreaptă și asupra corectitudinii arbitrajelor. În acest sens, în afara orelor de pregătire teoretică periodic planificate, pentru a „stimula” cavalerii fluierului, se propune afișarea pe site-ul AJF s suspendărilor, precum și motivul acestora. Periodic vor fi organizate testări și pentru observatori pentru cunoașterea și aplicarea noilor reglementări care apar pe parcurs. Aceste principale obiective sunt viabile și pot fi transpuse în realitate, întrucât alături de Radu Bitea își desfășoară activitatea câțiva profesioniști și cunoscători ai fenomenului fotbal: Peti Boroș, Gheorghe Rusu, Horia Buz, Teodor Biriș și noul președinte al Comisiei Judeţene de Arbitri, prof. Ioan Pirtea. Succes!
Profesiomisti si cunoscatori ai sistemului, cei enumerati mai sus?? In ce sens? Ce stiu sa faca cei enumerati? Ce au fost, unde au jucat, unde au arbitrat? Ce pot astia sa spuna unui jucator,delegat arbitru? Varza a la Oradea!
:)))))) vai mama voastra :))))) caraghisilor :))))) ...sunt unele chestii care nu se pot sterge :)))))) Urmeaza UNTOLD :))))