La sediul Direcţiei Judeţene pentru Sport (DSJ) Bihor a avut loc, ieri, o conferinţă de presă în care directorul DSJ Bihor, Sorin Buhaş, şi inspectorul DSJ Iosif Korodi au prezentat situaţia bazelor sportive din judeţul Bihor, dar şi câteva amănunte din culisele primei competiţii Masters la spadă masculin, Cupa Lordeco.

 

Antrenorul emerit Nicolae Ille a dorit să evidenţieze participarea numeroasă la Mastersul de spadă - Cupa Lordeco, desfăşurat duminică la Arena "Antonio Alexe", dar şi faptul că la ambele categorii victoriile au revenit unor sportivi orădeni. Astfel, dacă succesul lui Nyisztor Alexandru n-a surprins, valoarea scrimerului orădean fiind incontestabilă, la veterani succesul orădeanului Horvath Laszlo a surprins în mod plăcut, dar nu pentru că cineva ar fi contestat valoarea sportivului, ci ţinând cont de valoarea şi ambiţia celorolalţi participanţi, mulţi propunându-şi victoria finală. Fost component al echipei de floretă Crişul Oradea, care între anii 1988-1998 se bătea mereu pentru laurii de campioană cu multipla campioană Steaua Bucureşti, scrimerul orădean şi-a depăşit toţi oponenţii, chiar dacă printre aceştia s-au numărat foşti sportivi de mare valoare din România, Elveţia sau Ungaria. Organizat cu sprijinul firmei European Drinks şi al DSJ Bihor, concursul s-a bucurat de un succes deosebit printre competitori, antrenorul Nicolae Ille dorind să evidenţieze în mod deosebit aportul, atât ca sportiv, cât şi ca organizator, al unui alt sportiv de-al său, Marius Zamfir, care şi-a scos gipsul înainte de concurs pentru a putea să-şi măsoare forţele pe saltea.

Al doilea punct atins în conferinţa de presă a fost legat de situaţia bazelor sportive din judeţ. O inventariere a acestora, neterminată încă, efectuată de DSJ Bihor, arată că din cele 101 localităţi din Bihor (10 oraşe şi 91 de comune), 32 nu deţin niciun fel de baze sportive, adică 31%, iar dacă se scot oraşele din acest calcul, procentul urcă chiar până la 35%. "Un calcul aproximativ ne arată că în jur de 100 de localităţi bihorene nu deţin baze sportive, iar din cele care dispun de baze sportive, la majoritatea e vorba de clasicul teren de fotbal. Săptămâna asta intenţionez să am o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, pentru a vedea cum putem influenţa decizia construirii unor terenuri. Noi suntem datori să tragem un semnal de alarmă, dar cei care pot lu cu adevărat măsuri sunt primarii localităţilor", a declarat directorul DSJ Bihor, Sorin Buhaş.