România U21 a impresionat în vara lui 2019 toată Europa fotbalistică reușind să atingă semifinalele Campionatului European 2019 și să se califice după 56 ani la Jocurile Olimpice, ediția Tokyo 2020.

Au trecut 56 de ani, peste o jumătate de secol!, de la ultima participare a României la Jocurile Olimpice prin fotbal. Culmea, ediție găzduită tot de Japonia! La JO 1964, generația Coe, Jenei, Hălmăgeanu și Pârcălab a ieșit din grupe, 3-1 cu Mexic, 1-1 cu RFG și 1-0 cu Iran, pierzând cu Ungaria în sferturile de finală, 0-2.

Acum, e rândul generației Radu, Hagi, Pușcaș și Cicâldău să reprezinte România fotbalistică la Jocurile Olimpice! Am ajuns acolo după ce ne-am calificat în semifinale la EURO 2019 și o aventură în cea mai dificilă grupă posibilă de la turneul final, cu Anglia, campioana mondială U20 în 2017, Franța și Croația.

Primul meci s-a jucat la San Marino, în fața a 4.000 de spectatori, aproape toți români. România U21 a învins Croația cu 4-1, golurile noastre fiind reușite de Pușcaș, Hagi, Băluță și Adi Petre, iar visul a început să prindă contur!

4 goluri în 15 minute în poarta Angliei

A urmat meciul cu Anglia. Cel mai greu! Britanicii veneau după un eșec cu Franța și doar victoria îi mai păstra în calculele calificării. Încărcați de discursul motivațional al lui Radu și cu peste 8.000 de români în tribună, tricolorii au pășit pe gazon fără nicio teamă. A fost 0-0 la pauză, cu marile ocazii în dreptul nostru. Repriza a doua a fost o nebunie! Am condus, cu 1-0 și 2-1, dar de ambele dăți am fost egalați. Coman a făcut, până la urmă, diferența și am câștigat cu 4-2. Pentru ultimul joc din grupă, Cesena s-a transformat în oraș românesc. S-a terminat 0-0, suficient pentru ca România să câștige grupa și să se califice la Jocurile Olimpice, unde nu am mai fost din 1964, iar celelalte participări datează din 1924 și 1952!

Competiția a continuat pentru tricolori cu Germania, în semifinale. Tricolorii lui Mirel Rădoi s-au aflat la 45 de minute de o finală. După ce s-au văzut conduși cu 1-0, au reușit să întoarcă până la pauză scorul pe tabelă cu o “dublă” a lui Pușcaș. Energia însă s-a terminat pentru băieții noștri în repriza secundă. În minutul 52 Waldschmidt a egalat din penalty, iar finalul ne-a găsit storși de putere. Germania a profitat și a marcat de două ori în ultimele 4 minute, calificându-se în finala competiției, acolo unde avea să piardă în fața Spaniei.

Așa s-a încheiat aventura României la Euro 2019, cu lacrimi în ochi pentru tricolori, cu aplauzele nemților la adresa băieților lui Mirel Rădoi, dar și cu speranță pentru toți suporterii fotbalului românesc, speranța că acești copii se vor maturiza frumos și vor face din nou milioane de români fericiți! Poate chiar la Tokyo!

„Să joci la jocurile olimpice este o mândrie uriașă pentru orice sportiv. Messi are atâtea trofee și a zis că pentru el cel mai important este medalia olimpică. E un vis, dar am spus de la început că această generație va scrie istorie. Nu ne vom opri aici. Vom impresiona și în Japonia, românii să aibă încredere în noi!", a afirmat portarul Ionuț Radu.

„Am avut o generație bună atunci, cu jucători de mare calitate, care, ulterior, și-au demonstrat valoarea. Cred că puteam realiza mai multe în Japonia, am pierdut în sferturile competiției cu Ungaria, cea care avea să devină campioană olimpică. A fost una dintre cele mai plăcute experiențe ale mele din cariera de fotbalist”, a declarat Ion Pârcălab, mijlocaș în echipa României din  1964.

Lotul României U23 la Olimpiada din 1964:

Ilie Datcu, Stere Adamache, Ilie Greavu, Ion Nunweiller, Bujor Hălmăgeanu, Dan Coe, Emerich Jenei, Gheorghe Constantin, Ion Ionescu, Constantin Koszka, Sorin Avram, Marin Andrei, Mircea Petescu, Carol Creiniceanu, Dumitru Ivan, Nicolae Georgescu, Emil Dumitriu, Cornel Pavlovici, Emil Petru, Ion Pârcălab.