Ceea ce își doreau toți iubitorii baschetului orădean s-a întâmplat. Oradea a devenit din nou campioană națională după ce a câștigat 75-66 (15-15, 15-12, 27-23, 18-16) meciul 4 din finala Ligii Naționale cu CSU Sibiu, astfel scorul general devenind 3-1.

Într-o atmosferă extraordinară așa cum orădenii știu să facă la marile meciuri disputate în Arena Antonio Alexe, baschetbaliștii pregătiți de Cristian Achim au reușit să facă față presiunii imense, tranșând meciul 4 și totodată finala campionatului cu CSU Sibiu. A fost nevoie de o determinare ieșită din comun, dar și de un Sean Barnette renăscut din propria-i cenușă pentru ca sărbătoarea să se declanșeze după ce Oradea a câștigat cel de-al treilea titlu național în ultimii patru ani. Acum aproximativ 10 ani puțină lume visa că formația din orașul de pe Crișul Repede va fi capabilă să realizeze o asemenea performanță, dar iată că s-a întâmplat. Deși principalii artizani ai succesului sunt jucătorii împreună cu staff-ul tehnic, omul fără de care probabil că aceste realizări nu ar fi avut loc este managerul Șerban Sere. Conducătorul clubului orădean a fost cel care a pus bazele acestui proiect și l-a dus pe aceste culmi, demonstrând astfel că este numărul 1 în baschetul românesc din acest punct de vedere.

Sean Barnette, jucătorul meciului

Revenind la joc, omul decisiv al meciului cu numărul 4 a fost Sean Barnette. Americanul i-a luat locul în echipă lui Antonio Carter, cel care jucase primele trei meciuri ale finalei. A început partida din postura de rezervă, dar imediat ce a intrat pe teren a arătat că este ziua în care va da totul pentru victorie. Spre deosebire de restul meciurilor în care a jucat de la revenire, în acest ultim act al finalei americanul și-a asumat responsabilitatea de a finaliza făcând-o foarte bine și s-a bătut pentru absolut orice minge fie în defensivă, fie pe faza ofensivă (6 recuperări, o intercepție și un capac). Munca i-a fost răsplătită, Sean fiind cel mai bun marcator (18 puncte), dar și cel mai eficient jucător al campioanei. „Secunzii” săi în acest meci decisiv au fost Giordan Watson (15 puncte), un baschetbalist care în fiecare joc evoluează constant bine, Dragan Zekovic (13 puncte) și Arturas Valeika (11 puncte), cu o cu totul altă prestație față de precedenta partidă. Un alt detaliu care vorbește despre determinarea cu care orădenii au jucat această partidă este eliminarea a trei jucători, Pasalic, Markovic și Valeika, pentru 5 greșeli personale.

Orădenii la timonă după minutul 25

Partida a fost echilibrată în cea mai mare parte a timpului, dar mai cu seamă până în minutul 25, atunci când roș-albaștrii aveau un avantaj de doar un punct (42-41). Din acel moment și până la final orădenii s-au distanțat treptat, dar nu la mai mult de 10 puncte (63-53 în minutul 34). Cu un public fantastic care a urmărit meciul în picioare în ultimele minute și care i-a împins practic de la spate, bihorenii au gestionat perfect finalul jocului pentru a-și adjudeca victoria care le aduce al doilea titlu consecutiv de campioană națională, performanță realizată în trecut doar de către Asesoft Ploiești.

Premiere cu artificii și confetti

Imediat după terminarea jocului a urmat festivitatea de premiere excelent pregătită de către organizatori cu focuri de artificii și confetti și cu Pasalic căpitanul ridicând trofeul din valurile create de coechipierii săi. Tot în acele momente de euforie, Victor Mihalcea, comentatorul partidei, a anunțat că antrenorul Cristian Achim va rămâne să antreneze Oradea și în următorul sezon.

Dan Fleșeriu a refuzat medalia de vicecampion

A existat, tot la final, un gest de neînțeles. Dan Fleșeriu, antrenorul sibienilor, a refuzat medalia de argint oferită vicecampionilor de către Horia Păun, președintele Federației Române de Baschet. Iniţial gestul său a fost interpretat ca fiind unul de protest față de maniera de arbitraj. Ulterior acesta şi-a explicat atitudinea pe site-ul oficial al clubului sibian. „Medalia este la mine, am primit-o şi am meritat-o, doar că nu o voi purta niciodată pentru că amintirile mele despre acest sezon sunt şi vor fi pentru totdeauna amintiri mult mai valoroase, jucătorii mei fiind cei mai buni, staff-ul meu şi toţi cei din management fiind cei mai buni, iar, suporterii, evident, de aur”, a spus Dan Fleşeriu.

Au dus trofeul în Piața Unirii

Cum în Piața Unirii se aflau suporterii care nu au reușit să-și achiziționeze bilete pentru a putea urmări pe viu meciul, dar care și-au dorit să privească împreună pe ecranul de mari dimensiuni amplasat în centrul orașului, echipa împreună cu tot staff-ul tehnic și administrativ s-au deplasat acolo pentru a le prezenta trofeul. A fost un nou moment unic care s-a încheiat, așa cum era și normal pentru o echipă tot mai mare cum este Oradea, cu focuri de artificii. Felicitări, CSM CSU Oradea!

CSM CSU Oradea: Richard 4 puncte (1x3p), Watson 15 (1), Fometescu, Barnette 18, Valeika 11, Țîbîrnă, Pasalic 4 (1), Nicolescu 5 (1), Zekovic 13 (1), Markovic 5. Antrenor: Cristian Achim

BC CSU Sibiu: Falker 8, Hardy 8, Tohătan 7 (1), Tamulis 12 (2), Pratt 15 (2), Dragoste 3, Gavriloaia 2, Cooper 3, Philmore 8 (2). Antrenor: Dan Fleșeriu.