Marea surpriză vine de la Ştei
În tenisul de performanţă din România, lidera categoriei 10 ani fete este, spre bucuria noastră, o bihoreancă. Credem că şi oficialii Federaţiei Române de Tenis au fost surprinşi să constate că un oraş care nu reprezenta prea mult pe harta tenisului românesc are o lideră în clasamentul naţional.
Irina Maria Bara are doar nouă ani şi este noul fenomen al sportului alb de la noi. Este legitimată la Clubul Sportiv Iris Ştei şi practică tenisul de la vârsta de patru ani. Cel care i-a transmis dragostea pentru acest frumos sport şi care îi îndrumă acum cu răbdare şi încredere paşii spre marea performanţă este tatăl ei, antrenorul Călin Bara. El însuşi fost tenisman sub "bagheta" exigentului antrenor Ioan Gurban (care astăzi face o carieră frumoasă ca antrenor în Austria), inginerul Călin Bara este şi preşedintele CS Tenis Club Iris Ştei. El a continuat munca depusă de mentorul său, aducând, prin eforturi numai de el ştiute, şi baza sportivă la standarde moderne. De altfel, începând din 2003, FRT a acordat CS Tenis Club Iris Ştei licenţa organizării primului turneu naţional din istoria tenisului din Depresiunea Beiuşului.
Irina Maria Bara a câştigat în anul 2003 zece turnee naţionale. Competiţiile organizate de către cluburile din Oradea, dintre care cinci numai de către CS Voinţa i-au fost utile liderei categoriei 10 ani fete pentru acumularea de puncte preţioase pentru clasamentul naţional. La turneele câştigate la Oradea s-au adăugat turneele câştigate la Timişoara, Deva, Hunedoara, Arad şi în alte localităţi. De altfel, Bihorul n-a mai avut o lideră în acest frumos şi spectaculos sport de prin 1999, când Ina Danciu a dominat un an întreg categoria 12 ani fete.
Sub îndrumarea tatălui şi antrenorului ei, Irina se antrenează, alături de ceilalţi sportivi ai clubului, şi în perioada de iarnă, deşi Şteiul nu dispune de o sală corespunzătoare practicării tenisului. Sala de sport "Lioara", singura care ar corespunde acestor cerinţe, se degradează sub privirile neputincioase (sau nepăsătoare?) ale edililor. Poate faptul că au acum lângă ei o autentică valoare naţională îi va sensibiliza pe cei care gestionează bugetul local şi vor găsi bani pentru refacerea acestei (foste) perle arhitectonice a sportului şteian. Asemenea talente apar destul de rar şi ele ar trebui încurajate şi stimulate de către o comunitate cu principii sănătoase. Părerea noastră că sunt acestea doar câteva argumente pentru consilierii locali de a găsi banii necesari stimulării acestui sport la Ştei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.