Meci de old-boys Ștei-Salonta - Rivalitatea sportivă de altădată, din nou în prim plan
În cadrul unei palete ample de manifestări derulate cu ocazia Zilelor orașului Ștei, ediția a XXII-a, „sportul rege” a fost pus, din nou, la loc de cinste în orașul care altădată cocheta cu fotbalul pe harta națională, chiar cu două echipe (Minerul și Oțelul), cu bune rezultate.
Rivalitatea pe dreptunghiul verde dintre cele două orașe de-a lungul vremii este binecunoscută, deoarece meciurile disputate aveau întotdeauna suficiente „ingrediente” pentru a satisface așteptările nenumăraților microbiști care luau cu asalt stadioanele la fiecare sfârșit de săptămână. Tocmai pentru a rememora acele timpuri, în acest an s-au organizat două meciuri amicale în care majoritatea jucătorilor, care altădată făceau parte din „garniturile ” vremii, acum au „ghiocei” la tâmple, însă inima lor s-a dovedit a fi la fel de tânără la întâlnirea cu balonul rotund, pe care l-au slujit cu multă pasiune. Prima întâlnire a avut loc, în urmă cu ceva vreme, la Salonta, unde s-a consemnat un rezultat de egalitate (5-5), iar meciul revanșă s-a disputat, vineri, într-o perioadă în care orașul Ștei era îmbrăcat în straie de sărbătoare prilejuite de activitățile derulate în cadrul Zilelor orașului Ștei. Organizatorul acestei partide revanșă a fost primarul orașului Ștei, Iulian Balaj, un mare pasionat de sport în general, cu o predilecție aparte pentru „sportul rege”, unde s-a remarcat de-a lungul vieții ajungând să joace la cel mai înalt nivel, respectiv Divizia A, acum Liga I, cum este cunoscută. Pe o suprafață excelent întreținută s-au regăsit nume reprezentative care altădată aveau o „greutate” aparte pe arenele țării, dar și câțiva jucători care au cochetat cu fotbalul, însă la un nivel mai modest.
Înaintea fluierului de start, Iulian Balaj a acordat câte o diplomă lui Liviu Codre, pentru implicarea îndelungată în activitatea fotbalistică, și lui Sandu Boc, pentru aportul deosebit la dezvoltarea fotbalului românesc, precum și echipei de fotbal Salonta, pentru excelenta colaborare și spiritul de prietenie cu orașul Ștei. În ciuda caracterului de meci amical, pe teren ambiția a ieșit la iveală, fiecare dorind să mai „explice” atât adversarilor, cât și colegilor de echipă, prin „artificiile” făcute, că încă sunt destui de „zglobii”, dar mai ales că posedă calitățile prin care au fost remarcați în perioada de glorie. Meciul, care s-a jucat două reprize a câte 30 de minute (la plus 30 de grade la ora startului), a început cu iureșul oaspeților, care s-au desprins rapid pe tabela de marcaj (0-2), prin reușitele lui Adrian Chiș (5) și Florin Benea (9), pentru ca șteienii să reducă din handicap (1-2), prin Sandu Boc (13), care a transoformat o lovitură de pedeapsă. Două oportunități am mai contabilizat pentru gazde, irosite însă de Sandu Balaj (21) și Boldor (23), pentru ca Pețan (25) să trimită un „trasor” care a ocolit de puțin vinclul la cealaltă poartă. Liviu Mânz (29), care a îmbrăcat pe vremuri tricourile ambelor echipe, a expediat o „torpilă” viloentă la poarta salontanilor, dar Petru Precup a avut un reflex eficient. De altfel, Liviu Mânz a evoluat prima repriză la șteieni, iar a doua, la salontani. Partea a doua a debutat cu o cursă rapidă pe partea dreaptă a lui Sandu Balaj, care a „așezat” pur și simplu mingea pe fruntea lui Crăciun Pele (33), iar tabela a fost din nou modificată (2-2). Căldura, dar și vârsta „împletită” cu kilogramele în plus, au început să-și pună „amprenta” pe ritmul jocului, care a scăzut vizibil în intensitate, unde nu a făcut notă discordantă nici golgheterul all-time al presarilor, Ionel „Totino” Popa, convocat pe „ultima sută” în echipa gazdă, care s-a „remarcat” prin ratarea unei lovituri de pedeapsă chiar în ultimul minut de joc. Nu a fost ultima șansă de gol pentru șteieni, deoarece în minutele de prelungire acordate, vitezomanul Alin Fofiu (60+3) nu a prins cadrul porții, irosind o ocazie rarisimă în urma unei curse formidabile în care a „pierdut” pe drum doi adversari.
Evident la astfel de întâlniri scorul este pus de fapt în plan secundar, scopul fiind socializarea și întărirea relațiilor de prietenie care dăinuie în timp între spotivi. De altfel, edilii orașului Ștei doresc ca în viitor meciurile de old-boys să fie organizate cu echipe din diferite orașe și comune ale județului, primii pași în acest sens fiind făcuți anul acesta, când, pe lângă meciurile cu echipa din Salonta, s-au mai disputat și cele cu beiușenii.
Ștei: Sorin Domba - Vasile Popa, Marius Junc, Liviu Mânz, Dan Jurcă, Sandu Balaj, Ioan Boldor, Crăciun Pele, Sandu Boc, Antim Gheban, Voicu Popa, Iulian Balaj, Ionel „Totino” Popa, Alin Fofiu, Florin Nica, Octavian Dușe, Alin Popa.
Antrenor: Voicu Popa.
Salonta: Petru Precup - Adrian Grec, Norbert Zsirka, Gheorghe Ursuț, Dionisie Dobrai, Iosif Nica, Cristian Zgâmbe, Marin Naca, Florin Benea, Adrian Chiș, Gheorghe Huple, Andrei Vig, Attila Dobrai, Petru Pețan.
Antrenor: Liviu Codre.
Arbitri: Ioan Blaj (Ștei) - la centru, Niculin Borna (Seghiște) și Dănuț Moș (Vașcău), asistenți.
Observatori: Mihai Harn și Ionel Pantea.
Adrian STOICESCU
Comentarii
Nu există nici un comentariu.