Noua conducere a Federației Române de Handbal a trecut la treabă, astfel că la finele primei ședințe a Consiliului de Administrație al FRH, una maraton, care a durat aproape 10 ore, au fost făcute câteva schimbări importante de regulament.

La finele celor 10 ore de ședință au fost votate regulamentele pentru disputarea viitoarelor ediții ale Ligii Naționale, atât la masculin, cât și la feminin. Ordinul Ministerului Tineretului și Sportului de luna trecută, conform căruia echipele sunt obligate să folosească minimum 40% jucători români, va fi implementat de FRH astfel că toate echipele care vor activa la nivelul primelor divizii vor fi obligate să aibă pe teren, în permanență, cel puțin trei jucători români. Având în vedere această situație, diriguitorii din FRH au decis ca din viitorul sezon competițional să fie eliminată obligativitatea folosirii jucătorilor/jucătoarelor U21 și U23, dar, asemenea echipelor masculine, și cele feminine din Liga Națională vor fi obligate să aibă echipă de tineret care să activeze în Campionatul Național de Tineret. Totuși, există și varianta în care obligativitatea celor 40% români pe teren să se refere la sportivii înscriși pe raportul de joc, iar în acest caz vor fi reintroduse și criteriile de vârstă. Sancțiunea pentru nerespectarea acestei decizii va fi una importantă, echipele care vor desconsidera această hotărâre urmând a fi amendate cu 3.000 de lei la prima abatere, sumă care va crește cu câte 100 de lei la fiecare dintre următoarele abateri de acest gen.

Măsură pentru eliminarea interacțiunii dintre arbitri și cluburi

Tot în cadrul aceleiași ședințe, noua administrație a FRH condusă de fostul arbitru Constantin Din, din dorința de a elimina corupția la nivel de arbitraj, a decis majorarea baremului pentru arbitrii de la Liga Națională de la suma de 560 lei net la 3.000 de lei din care, din start, FRH va reține 300 de lei pentru cursuri de perfecționare și pentru achiziția de ținute noi. Creșterea, la prima vedere, pare una uriașă, dar în realitate suma cu care va rămâne un arbitru după un joc arbitrat la acest nivel va fi mult mai mică, deoarece acesta va fi nevoit de acum înainte să suporte personal cheltuielile de deplasare, cazare și masă. Totodată, prin această decizie va fi eliminată interacțiunea directă dintre clubul organizator al jocului și brigada de arbitri. Cluburile vor plăti către federație taxa de 6.000 lei pentru fiecare meci de pe teren propriu, înaintea sezonului, pentru tur, și la jumătatea anului competițional, pentru retur, iar FRH va vira banii către arbitri. Baremurile celor care oficiază meciurile nu au fost mărite din anul 2015. Regulamentele pentru Divizia A și campionatele juniori vor fi dezbătute într-o ședință online care va avea loc astăzi.