Clubul Sportiv Municipal are două echipe masculine, de baschet și de polo, care performează la cel mai înalt nivel în sportul românesc, și una de hanbal băieți care a avut ultima jumătate de an aproape perfectă.

 

„Leii-roșii”, greu de învins pe propriul teren

Evident că echipă de baschet, vicecampioana națională, este cea care produce cea mai mare emulație în sportul orădean al acestor vremuri. Și cum orașul de pe Crișul Repede nu are o tradiție deosebită în acest sport, rezultatele sunt cele care în principal au adus oamenii la sală. Aproape an de an în ultimul deceniu, CSM CSU Oradea s-a luptat pentru cucerirea titlului de campioană, dar și pentru a lăsa o imagine cât mai bună pe plan european. Nici anul 2021, deși unul pandemic, nu a fost unul oarecare pentru leii roșii chiar dacă titlul național a mers la Cluj-Napoca. Spunem asta deoarece Oradea a avut un parcurs excepțional în Europe Cup, unde a reușit să cucerească medalia de bronz la finele ediției trecute. Cupa României este singura întrecere în care sub nicio formă roș-albaștrii nu reușesc să răzbească. Dacă în ediția trecută au cedat șocant în finală în fața lui CSO Voluntari, formație recent înființată, asta după ce a condus la o diferență de 20 de puncte, în ediția 2021-2022 au părăsit întrecerea, practic, înainte s-o înceapă fiind eliminați de SCM Craiova. În schimb parcursul din Liga Națională și Europe Cup, edițiile 2021-2022 sunt onorante până în acest moment.

Iată câteva cifre statistice: roș-albaștrii au disputat 62 de partide în 2021, 46 dintre ele fiind victorii și 16, înfrângeri (42 în Liga Națională, 34 câștigate, 15 în FIBA Europe Cup, 9 câștigate și 5 în Cupa României, 3 câștigate). CSM CSU Oradea a disputat 28 meciuri la Arena Antonio Alexe, câștigând 26, ceea ce dovedește că echipa pregătită de către Cristian Achim este foarte greu de bătut pe propriul teren, indiferent de adversar. Rămâne de văzut cum vor sta lucrurile atunci când la Oradea va veni U BT Cluj-Napoca, marea rivală, o formație care arată foarte bine în actualul sezon competițional.

Încă un an în umbra marii rivale

Cea de-a doua echipă redutabilă care poartă numele de CSM Oradea este cea de polo masculin, pregătită de către Dorin Costrăș și Ciprian Cîmpianu. Cu toate că, privite per ansamblu, rezultatele poloiștilor sunt foarte bune, luând în concret, Oradea n-a reușit nici în acest an să-și detroneze marea rivală, pe Steaua București, în fața căreia a pierdut atât Cupa României cât și campionatul. Este la fel de adevărat că în această ecuație contează destul de mult bugetele avute la dispoziție, echipa din Capitală aflându-se la un nivel superior din acest punct de vedere. Iată totuși care sunt cifrele poloiștilor în cele trei competiții oficiale în care au participat în acest an calendaristic: CSM Oradea a disputat 35 meciuri oficiale în Superliga Națională, Cupa României și LEN Champions League. Orădenii au câștigat 25 partide și au pierdut 10. Ei au avut 2-1 în Cupa României, 0-3 în cupele europene, respectiv 23-6 în Superliga Națională.

Două fețe diferite ale aceleiași echipe

În ceea ce privește echipa de handbal masculin, CSM Oradea, pe parcursul anului 2021, a avut jumătăți de sezon diametral opuse din punct de vedere al rezultatelor. Dacă prima jumătate a anului a fost dezamăgitoare din toate punctele de vedere, a doua parte a lui 2021, adică sezonul de toamnă al campionatului Ligii I care se va încheia anul viitor, a fost aproape perfectă. Așadar, echipa de handbal a disputat 26 de meciuri oficiale în cursul anului aflat la final. CSM Oradea a obținut 16 victorii și a suferit 10 înfrângeri. Primul meci oficial din anul calendaristic 2022 se va desfășura pe 22 ianuarie. Echipa orădeană a avansat în faza următoare a Diviziei A, acolo unde se va confrunta cu CSM Reșița, Magnum Botoșani, CSU Galați, CS Medgidia, CSU Pitești, CSM Sighișoara și CSM Odorheiu Secuiesc.