Anunțat cu mare tam-tam anul trecut, stadionul care urma să se construiască la ieşirea din Oradea către Băile Felix se va construi între străzile Făgărașului, Traian Blajovici, LPS „Bihorul” și Grădina Zoologică (terenul viran de lângă Baza Tineretului) și va avea 12.000 de locuri și nu 15.000-20.000 cum se anunțase inițial.

În cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 12 martie, a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru realizarea unei arene sportive (a noului stadion) în zona cuprinsă între Pârâul Peța, Grădina Zoologică și Stadionul Tineretului. „Intenția de a realiza o arenă sportivă în zona amintită vine în urma faptului că prin Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Oradea s-au stabilit linii directoare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţilor sportive, reabilitarea sau extinderea, îmbunătățirea dotărilor şi a infrastructurii sportive de la nivel local, precum și realizarea, în perioada de studiu 2017 – 2023, din fonduri proprii sau alte fonduri și prin parteneriate, de investiții în edificiile sportive existente și construirea unora noi”, se arată în comunicatul Primăriei Oradea.

Motivul schimbării locației: liniile de înaltă tensiune

În aceste condiţii, Direcția Patrimoniu Imobiliar, împreună cu Instituţia Arhitectului Şef, a analizat și a identificat un amplasament în vecinătatea noii Săli Sportive Polivalente, delimitat de str. Făgărașului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Grădina Zoologică din Oradea, în care se află mai multe imobile – terenuri nefolosite, ce aparțin Județului Bihor și societății Selina. „În urma finalizării analizei amplasamentelor posibile pentru arena sportivă, concluzia a fost că amplasamentul identificat inițial, situat la ieșirea din oraș spre Băile Felix, pe partea dreaptă, ar fi presupus relocarea a cinci linii de înaltă tensiune, costul acestei lucrări depășind 3 milioane de euro”, afirmă primarul Ilie Bolojan.

Fără pistă de atletism

Locația aleasă pentru noul stadion pare a fi una excelentă în condițiile în care, în zonă, se vor afla noua Sală Polivalentă, Stadionul Tineretului și Stadionul Universității, creându-se astfel un hub sportiv după cum mai spune Bolojan. „Ca urmare, s-au studiat alte amplasamente, iar cel situat între Pârâul Peța, Grădina Zoologică și Stadionul Tineretului a fost considerat potrivit, avându-se în vedere crearea unui hub sportiv format din Stadionul Tineretului, cu pista de alergare reabilitată, noul stadion, noua sală a sporturilor și terenurile de sport de la universitate. După definitivarea studiilor, se va stabili cu exactitate amplasamentul și suprafața necesară, urmând ca prin hotărâri ale Consiliului Județean și ale Consiliului Local suprafața necesară pentru edificarea arenei să fie pusă la dispoziție. Mulțumesc anticipat Consiliului Județean pentru acordul dat în vederea realizării acestui obiectiv”, a mai spus edilul. După cum se vede și în declarația Primarului, pista de alergare de la Stadionul Tineretului va fi reabilitată astfel că nu va fi necesar ca noua arenă să aibă o astfel de facilitate. Mai mult, cu puțin timp în urmă, viceprimarul Florin Birta afirma că Federația Română de Fotbal nu dorește construirea unui stadion cu pistă de atletism.

Capacitatea mică raportată la dimensiunea orașului

 „Noua arenă sportivă va avea o capacitate de 12.000 de persoane”, se anunță sec, fără nicio explicație, la finalul comunicatului. Reamintim că anul trecut, în septembrie, primarul Ilie Bolojan spunea că „arena va avea 15.000 – 20.000 de locuri şi piste pentru alergare pentru competiţii de atletism”. Cel mai probabil, explicația pentru diminuarea capacității noii arene poate fi amplasamentul. Este o zonă totuși destul de agolmerată care nu ar permite construirea unui stadion mai mare. Justificarea pentru alegerea acestei locații este cu advărat pertinentă câtă vreme noul stadion va face parte din acel hub sportiv. Cu toate acestea, nu la fel se poate spune despre capacitatea viitoarei arene. De fiecare dată, și anul trecut dar și în prezent, a fost dat drept exemplu noul stadion din Târgu Jiu, care are o capacitate de aproximativ 12.000 de locuri. Cu toate acestea niciodată nu s-a vorbit despre faptul că acel edificiu va deservi o urbe care are aproximativ 80.000 de locuitori, incomparabil mai mică față de Oradea cu cei aproape 200.000 de locuitori ai săi. Actualul stadion municipal (Iuliu Bodola) are în acest moment o capacitate de 11.000 de locuri și și-a dezvăluit limitele atunci când a găzduit evenimente majore (Gala „Mihai Neșu, barajul de promovare al FC Bihor cu Oțelul Galați, etc.). Așadar, deși noul hub sportiv sună excelent ca idee, parcă totuși Oradea ar avea nevoie de un stadion modern de 20.000 de locuri, exact precum este cel din Debrețin, oraș maghiar de aceleași dimensiuni.

Problema locurilor de parcare

Un alt aspect din cauza căruia capacitatea noului stadion n-ar putea fi mai mare este suprafața terenului care nu permite construirea unui număr adecvat de locuri de parcare. Este avut în vedere construirea de locuri de parcare chiar sub viitorul stadion tocmai pentru a putea fi îndeplinite toate criteriile de autorizare. Cum zona este văzută ca un hub sportiv în care se va afla și noua Sală Polivalentă (exact pe modelul Cluj Arena – BT Arena), cele două edificii vor putea folosi în comun locurile de parcare. Viitoarea sală are prevăzut un număr de 459 de locuri cărora li se vor adăuga cele ale noului stadion dar și cele ale centrelor comerciale Auchan și Jumbo și ale Pieții 100.

Modelul Târgu Jiu rămâne ...

În ceea ce privește studiul de fezabilitate și proiectarea viitorului hub sportiv, Primăria consideră oportun să apeleze în continuare la biroul de arhitectură clujean „Dico și Țigănaș”, cel care are în portofoliu stadionul din Târgu Jiu, Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova, BT Arena din Cluj-Napoca (sala polivalentă), Cluj Arena și stadionul național de rugby din Capitală, care se află în curs de execuție, în loc să contacteze proiectantul „Nagyerdei Stadion” din Debrențin, o arenă cu adevărat spectaculoasă și cu o acustică deosebită într-un oraș de dimenesiuni identice cu al nostru.