Permisivă cu cluburile din eșaloanele superioare, Federația Română de Fotbal (FRF) s-a dovedit intransigentă cu echipele de județ, dornice să apară pe harta fotbalului național. Mai precis, cu reprezentantele celor 42 de structuri fotbalistice județene din țară desemnate să participe la barajul de promovare în Liga a III-a.

În plină perioadă de incertitudini și de dificultăți financiare determinate de pandemia de Covid-19, FRF s-a gândit să le facă și mai grea viața pretendentelor la un loc în eșalonul trei. În loc de un baraj tur-retur, cu meciuri deja stabilite din februarie, forul federal a impus mini-turnee de trei echipe cu jocuri pe terenuri neutre și implicit cu costuri mai mari. Pentru că echipele aveau de efectuat două deplasări în loc de una, cu cheltuieli suplimentare de cazare și masă, de parcă nu era de ajuns „scorul” ridicat pentru respectarea protocolului medical pentru Covid-19. Nu toate echipele și-au permis aceste obligații sau au înțeles respectarea procedurilor, astfel că s-a ajuns la mini-grupe cu un singur joc disputat sau chiar cu niciunul! De aici, situații hilare ca grupări care nici nu au transpirat pe teren să se afle în postura fericită de promovate sau confuzii legate de promovarea celor șapte echipe de pe locul 2, pe lângă cele 14 câștigătoare de mini-serii.

Abia ieri, după patru zile de la încheierea barajului, FRF a făcut „lumină” în privința acestora. Până la un punct, greu de realizat acest lucru și din cauza criteriilor discutabile de departajare mai ales că nu toate echipele au disputat, pe teren, același număr de jocuri. Spre exemplu, în caz de egalitate de puncte a echipelor de pe pozițiile secunde, primează criteriul fair-play bazat pe cartonaşele primite în jocurile de baraj și abia apoi golaverajul general sau numărul de goluri marcate în mini-grupă. Mai exact, disciplina din teren e mai presus de nivelul fotbalistic concretizat prin goluri... Aşa s-a ajuns la situaţia ridicolă ca echipe precum Bărăganul Ciulniţa sau Sportul Şimleu, învinse clar pe teren de adversarii lor, să fie declarate promovate pentru că au câştigat un meci la „masa verde" în care, logic, nu aveau cum acumula cartonaşe. În schimb, grupări care au muncit din greu să câştige un joc, printre care şi CAO, au rămas, deocamdată, pe dinafară...

De neînțeles logica FRF de a complica acest baraj, mai ales într-o conjunctură nefavorabilă din multe punctele de vedere (medicală, economică, socială, sportivă), în condițiile în care în ambele variante de disputare, cu meciuri tur-retur sau turneu de 3 echipe, tot 21 de promovate în Liga a III-a ar fi fost. Ca să nu mai spunem că, la fel ca și în alți ani, se întrevăd și locuri vacante suficiente pentru cluburi cu ceva posibilități financiare pentru acest nivel, dar mai slab clasate la barajul de promovare.

E regretabil că Federația face astfel de experimente costisitoare pe seama unor echipe din „fotbalul mic”, în timp ce pentru alți membri afiliați din sfere mai înalte (Dinamo sau Poli Iași sunt ultimele exemple) „îngheață” campionate, schimbă sistemul competițional la foc automat sau elimină retrogradarea, așa cum s-a întâmplat în primele trei ligi, într-un fotbal tot mai slab de la an la an.