În weekend a avut loc ediția I a Cupei Municipiului Beiuș la tenis, competiție dedicată copiilor de 10 și 12 ani și clasificată în circuitul național la categoria 1.

 

Anul trecut, pe 8 noiembrie, când era inaugurată noua bază de tenis din incinta Stadionului Municipal „Francisc Matei”, compusă din trei terenuri cu suprafață hard, George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, preciza că „este cea mai modernă suprafață de pe întreg teritoriul țării”, putând găzdui competiții de la cei mai mici, de la 8-10 ani, până la competițiile de seniori, chiar și internaționale”, iar profesorul Ioan Sferle, antrenor în cadrul secției de tenis a Clubului Sportiv Bihorul Beiuș, promitea „o competiție, anul viitor, dacă nu două, de copii și juniori, iar, în timp, vom cere licență și pentru un turneu internațional”. Ei bine, promisiunea făcută atunci a fost îndeplinită în weekend, când a avut loc ediția I a Cupei Municipiului Beiuș la tenis.

 

Clasamentele pe categorii de concurs

În urma unor partide disputate cu pasiunea și entuziasmul specifice vârstei concurenților, au fost stabilite clasamentele fiecărei categorii competiționale. La „10 ani fete”, primul loc a fost obținut de Sarah-Maria Badeu (CSM Oradea), urmată de Bianca-Mihaela Brândaș (CS Frontiera Oradea), Teodora-Renata Goina (ACS Sport Time Timișoara) și Ana Sanislav (CSM Oradea). La aceeași categorie de vârstă, întrecerea băieților a fost câștigată de Dragoș-Ștefan-Andrei Ienciu (SC Orășenesc Jibou, jud. Sălaj), podiumul fiind completat, în ordine, de Giuliano-Michel Sabo (CS Frontiera Oradea) și Mihnea Peti (CS Bihorul Beiuș), în timp ce orădeanul Eduard Clipa, tot de la Frontiera, a ocupat cea de-a patra poziție. La „12 ani băieți”, clasamentul final este următorul: 1. Mihai-Bogdan Tegla (CS Sport 4 Fun Timișoara), 2. Andrei-Alexandru Tulbure (CS Tenis Club Iris Ștei), 3. Sergiu Onica (CS Sănătatea Oradea), 4. Cristian Ianc (CS Sănătatea Oradea), 5. Ianis-Cristian Țigan (CS Tenis Club Iris Ștei) și 6. Sergiu-Valentin Mirișan (CS Sănătatea Oradea).

 

Întrecere pentru jucătorii nelegitimaţi

Pentru a atrage și mai mulți copii către sportul alb, prof. Ioan Sferle, organizând, pe lângă Cupa Municipiului Beiuș, și o întrecere pentru jucătorii încă nelegitimați: „În paralel cu acest turneu din calendarul național FRT, am desfășurat și un mini-turneu pentru jucători nelegitimați cu vârste între 10 și 14 ani, fete și băieți, unde primele două locuri au fost ale sportivilor beiușeni, atât la fete, cât și la băieți: Raluca Magda și Gabriela Potra, urmate de Andra Vranau, din Oradea și Ioana Sala (Cluj-Napoca), respectiv Sergiu Magda și Ianis Magda, care i-au devansat pe Flaviu Boiț (Oradea) și Călin Ene, din Cluj-Napoca”.

 

Peste 25 de participanţi din vestul ţării

Interlocutorul nostru a mai declarat că prima ediție a Cupei Municipiului Beiuș, eveniment sportiv înscris în calendarul competițional al Federației Române de Tenis, a fost o reușită: „Subliniez că este prima ediție a unui turneu de tenis oficial din circuitul național organizat la Beiuș. Sperăm ca la anul să obținem de la FRT și mai multe categorii. Au fost prezenți la aceasta primă ediție, istorică pentru tenisul beiușean, peste 25 de sportivi din Cluj-Napoca, Timișoara, Jibou, Ștei, Oradea și Beiuș, Participarea putea fi și mai mare, dar câțiva sportivi Reșița și Petroșani (jud. Hunedoara) s-au retras în ultima zi, fiind accidentați. Cât privește evoluția sportivilor beiușeni, subliniez că pentru Mihnea Peti, copilul nostru de numai 8 ani, a fost primul turneu și chiar dacă joacă numai de două luni, a câștigat locul III la categoria de vârstă 10 ani. Mulțumesc conducerii CS Bihorul – lui Silviu Odobasianu și Rudi Kovacs – pentru suportul acordat și, nu în ultimul rând, lui Dumitru Gal („Dumi”), care la orice eveniment sportiv este trup și suflet lângă noi, lângă organizatori, fiind un sprijin enorm, din nou, pentru tenisul beiușean!”

Profesorul Sferle ne-a prezentat și programul secției de tenis a clubului, precizând că, profitând de vacanța de vară, face antrenamente zilnice, dimineața și seara. În plus, elevii săi vor participa la câteva turnee ce vor avea loc la Salonta, Oradea, Arad și Timișoara. Va urma, la toamnă, „cea de-a doua ediție a turneului de adulți amatori Sportya, unde sperăm să avem, din nou, la start cât mai mulți sportivi din țară”.

 

„Vom încerca să ne autofinanţăm”

La finalul dialogului nostru, antrenorul Ioan Sferle a vorbit despre autofinanțarea secției de tenis și continuarea dotării acesteia: „Începând din toamnă, vom încerca să ne autofinanțăm pe cât posibil, pentru că vom avea terenurile în patrimoniul clubului și, având taxa de închiriere pe terenuri, vom genera venituri, ceea ce va fi un exemplu și pentru alte secții. Mai trebuie să și producem, nu doar să cheltuim! Nu trebuie să fie taxe mari, cu care să descurajăm practicarea sportului, dar trebuie să-i conștientizăm pe oameni că doar așa putem întreține asemenea investiții deosebite, pe care le avem cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local. Pe de altă parte, ne mai trebuie un angajat ca personal de întreținere, camere de supraveghere, pentru prevenirea eventualelor acte de vandalism și, cu prioritate, trei prelate pentru sezonul de iarnă, altfel, suprafața de joc se va deteriora în maxim trei ani. Ideal ar fi să fie montată o structură metalică pe unul dintre terenuri, care , deși nu foarte costisitoare, este extrem de practică pentru a avea continuitate și pe timpul iernii. În caz contrar, performanțele sportivilor noștri vor fi afectate, aceștia pregătindu-se pe o cu totul altă suprafață, și anume în sala de sport, care nu este omologată”.