Sărbătoarea fotbalului la poalele Apusenilor - 70 de ani de fotbal la Ștei
Legendarul stadion Minerul a fost, la finalul săptămânii trecute, gazda unui eveniment deosebit din viața fotbalului în orașul Ștei, împlinirea a 70 de ani de când în cocheta urbe de sub Apuseni se joacă fotbal într-un mod organizat.
Încă de la ora de întâlnire anunțată de organizatori, legendarul stadion Minerul din Ștei a fost luat cu asalt de o mulțime de iubitori a „sportului rege” pentru a participa la o adevărată sărbătoare a fotbalului șteian prin împlinirea celor 70 de ani de când la Ștei se joacă fotbal într-un mod organizat. În anul 1954 a fost înființată prima echipă „a minerilor” la Ștei (fost oraș Dr. Petru Groza), sub denumirea de Minerul Băița, după care a mai purtat denumirea de Granitul Nucet, Dinamo Dr. Petru Groza, iar din 1964 AS Minerul, până la desființare, în anul 2004. Tot la Ștei a activat și echipa „forjorilor”, Oțelul, care a avut aceiași soartă, însă fotbalul nu a fost întrerupt deoarece nou înființata, în 2010, CSO Ștei a continuat și continuă tradiția la această disciplină atât de iubită și la poalele Munților Apuseni.
O idee care a prins viață
Ținând cont de acest eveniment deosebit din viața celor care s-au „duelat” pe dreptunghiul verde dea lungul anilor, un grup de ințiativă – format din Marius Junc, Voicu Popa, Sandu Balaj, Crăciun Pele, Dan Pașca, Radu Sere, Cristian Șchiop, Florin Raț, Alin Fofiu, Livius Bogdan, Marius Matei, Florin Micula, Marius Rotar – a demarat, și finalizat, o acțiune menită să sărbătorească acest moment deosebit din fotbalul șteian, ajuns la 70 de ani de activitate. Au răspuns prezent atât foști fotbaliști și antrenori, cât și foști conducători care dea lungul anilor au activat la cele două grupări. Astfel, am remarcat prezența foștilor președinți de la Minerul, Cornel Nicolae Popa și Nicolae Boloca, iar de la Oțelul, Ovidiu Staniște.
Stadionul, pregătit ca pentru marile meciuri
Stadionul Minerul a fost pus „la patru ace” pentru acest eveniment, unde o stație de amplificarea a „deranjat” plăcut fondul sonor, iar suprafața de joc a fost una, ca de obicei, impecabilă. Tribuna a avut parte de un public cald, prietenos, care a răsplătit cu multe aplauze reușitele celor „curajoși” ce au călcat „iarba verde de acasă”, cum a firma unul dintre veteranii jucători, foarte fericit că într-o zi aparte din viața fotbalului șteian poate „jongla” cu balonul rotund în fața unei numeroase asistențe. Astfel, foștii jucători, majoritatea cu „ghiocei la tâmple” au stabilit să joace două meciuri sub culorile celor două echipe rivale din oraș, Minerul și Oțelul, componența fiind stabilită pe criterii de vârstă. În primul meci, încheiat la egalitate, 1-1, cu goluri înscrise de Ioan „Mâțu” Toma (13) și Marius „Scorpionul” Morcan (23), au evoluat cei cu vârsta de peste 45 de ani, în timp ce al doilea meci s-a încheiat tot la egalitate, 0-0, în ciuda unui joc „pe bune”, ca și primul, de altfel. Ambele partide au fost arbitrate de „cavalerul în negru” Sorin „Puty” Domba, alias Collina în acest meci, care s-a achitat impecabil de sarcinile avute. Pentru amatorii de statistică, cele două (de fapt patru) formații au avut următoarea componență :
Minerul: Ioan Horge – Voicu Popa, Sandu Balaj, Ioan Ulică, Sandu Boc, Paul Luca, Adrian Hărdălău, Nicolae Bunea, Antim Gheban, Viorel Păluț, Dan Toma, Viorel Chinde, Anghel Ienciu, Daniel Monea, Codruț Bulz, Andrei Lazea, Marius Matei, Victor Ienciu, Nicolae Mihoc, Vlad Silaghi, Marius Morcan, George Ciobriș, Septimiu Bărăian, Cătălin Hasan, Adrian Deva, Mădălin Haica, Francisc Antal, Paul Grigoraș.
Oțelul: Remus Indrei – Cristian Șchiop, Marius Cioară, Sorin Nica, Costel Bogojel, Paul Luca, Florin Nica, Silviu Moș, Sorin Costea, Ioan Toma, Alin Popa, Dan Micula, Marius Țurcaș, Alin Fofiu, Șerban Mihoc, Aurel Petriș, Marius Rotar, Marius Turc, Florin Popa, Doru Mihuța, Adrian Negrita, Teodor Isoc, Viorel „Tito” Băruța, Radu Tomuța.
AJF Bihor, la înălțime
Asociația Județeană de Fotbal Bihor a fost foarte bine reprezentată la sărbătoarea fotbalului șteian, iar în urbea de sub Apuseni a dat curs invitației făcute prof. Radu Bitea, președinte; Petru Boros, secretar general; Florin Marian, director de competiții, precum și Valer Durdeu, preșdintele CJA Bihor. Apreciind bogata activitate fotbalistică desfășurată dea lungul anilor în orașul Ștei, care s-a constituit într-un pol al fotbalului bihorean și național, președintele Radu Bitea a înmânat primarului orașului Ștei, ing. Iulian Balaj – cel care a jucat fotbal la cel mai înalt nivel național, fiind după aceia arbitru, dar și observator – o „Diplomă pentru sprijinul acordat fotbalului județean”, felicitându-l, totodată pentru implicarea și sprijinul acordat fotbalului, dar și altor discipline sportive în urbea de sub Apuseni. De asemnea, o diplomă asemănătoare a fost înmânată președintelui CSO Ștei, Marius Junc, dar și o minge oficială de joc, sugestiv inscripționată „Felicitări fotbalului din Ștei-70 de ani”.
Octavian Șovre, gest deosebit
Printre mulți oameni de fotbal care au dat curs invitației făcute de grupul de organizatori a acestui superb eveniment derulat la Ștei s-a numărat și Octavian Șovre, cunoscutul fost asistent internațional, arbitru cu o foarte bogată activitate atât națională, cât și internațională. Tavi Șovre, cum este alintat în Bihor, a făcut un gest deosebit, deoarece a oferit echipei de fotbal CSO Ștei, care acum activează, cu bune rezultate, în Liga a IV-a, o minge oficială de joc, cu semnăturile multor arbitri divizionari. De altfel, Tavi Șovre s-a întreținut, într-un mod pur prietenesc, atât cu oficialii acestui eveniment, cât, mai ales, cu mulți dintre invitați, răspunzând cu multă plăcere întrebărilor puse, cu o temă, evidentă, din lumea „sportului rege”.
Minerul: Ioan Horge – Voicu Popa, Sandu Balaj, Ioan Ulică, Sandu Boc, Paul Luca, Adrian Hărdălău, Nicolae Bunea, Antim Gheban, Viorel Păluț, Dan Toma, Viorel Chinde, Anghel Ienciu, Daniel Monea, Codruț Bulz, Andrei Lazea, Marius Matei, Victor Ienciu, Nicolae Mihoc, Vlad Silaghi, Marius Morcan, George Ciobriș, Septimiu Bărăian, Cătălin Hasan, Adrian Deva, Mădălin Haica, Francisc Antal, Paul Grigoraș.
Oțelul: Remus Indrei – Cristian Șchiop, Marius Cioară, Costel Bogojel, Paul Luca, Florin Nica, Silviu Moș, Sorin Costea, Ioan Toma, Alin Popa, Dan Micula, Marius Țurcaș, Alin Fofiu, Șerban Mihoc, Aurel Petriș, Marius Rotar, Marius Turc, Florin Popa, Doru Mihuța, Adrian Negrita, Teodor Isoc, Viorel „Tito” Băruța, Radu Tomuța.
A fost o sărbătoare reușită datorită unei organizări ireproșabile a grupului de inițiativă, care a pus la punct absolut toate amănuntele. Cu siguranță „ecoul” acestei sărbători va dăinui în timp, iar cei prezenți – printre care am remarcat autoritățile locale, reprezentate de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul și viceprimarul orașului Ștei, a generalului (r) Liviu Popa, mare iubitor de fotbal, a primarului din Rieni, Gheorghe Bota, candidat la senatul României, pe poziția a doua, după Ilie Bolojan, a consilierului județean Cristian Mihuța – au trăit clipe de adevărată satisfacție alături de foștii, sau actualii fotbaliști șteieni, printre care s-au regăsit și câteva grupe de juniori, semn că viitorul sună bine sub Apuseni.
P.S. Cu siguranță nimeni nu este perfect, iar dacă am enumerat câteva nume dintre invitați, sau foști fotbaliști, și am omis, poate, pe alții, cu siguranță nu am făcut-o intenționat, deoarece trebuie să recunosc la atâta „afluență” de lume cât a fost sâmbătă la Ștei la acest eveniment s-ar fi putut „optura” ochiul oricui, indiferent cât de abil ar fi dorit să fie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.