Am cugetat ceva timp dacă e cuviincios să trimit aceste cuvinte în mass-media dar, până la urmă, „biruit-au gândul” să încerc să le aștern într-o pagină de ziar pentru că este un fel de strigăt pentru cei de la conducerea județului să se aplece și asupra copiilor din mediul rural, să le acorde atenție și acelora care n-au posibilități financiare pentru practicarea unui sport pe timp de iarnă.

         În urmă cu un an am pus bazele primului club de tenis din mediul rural din Bihor. Asociația Sportivă Tenis Club Voința Vadu Crișului-Șuncuiuș își propune să atragă și să sprijine în practicarea tenisului copiii de la sate având în vedere că aici trăiesc jumătate din numărul de copii ai Bihorului. De două ori pe săptămână am oferit cursuri de tenis pentru copiii din Șuncuiuș la sala de sport  a Liceului Tehnologic Nr. 1 din localitate. Am avut la antrenamente copii din familii cu posibilități financiare modeste, dar foarte talentați. Ne-am bucurat împreună de progresele pe care le-am remarcat la fiecare antrenament cum ne-am bucurat de ajutorul dumneavoastră care ne-ați asigurat posibilitatea de ne deplasa cu trenul la Șuncuiuș. Când sprijinul a încetat, nu am mai putut ajunge la copii. Ultima discuție cu dumneavoastră a fost pe marginea propunerii să fim sprijiniți de către Consiliu Județean Bihor pentru a putea să continuăm antrenamentele.

      În dialogul pe care l-am avut, vă spuneam despre experiența câștigată cu ani în urmă în predarea tenisului pe bază de voluntariat la Clubul sportiv Voința Oradea. Trei ani, câte o lună pe an opt antrenori și instructori de la club au oferit antrenamente gratuite unui număr de peste 200 de copii din Oradea unde s-au învățat elemente din școala alergării și săriturii și însușirea loviturilor de bază din tenis: forehand, backhand, serviciul, voleul. Au venit apoi proiectele „Tenis în comune și sate” sau „Primii pași în tenis în orașe și comune din Bihor”, proiecte finanțate de către Consiliul Județean Bihor, prin care un mare număr de copii din localitățile: Tileagd, Țețchea, Vadu Crișului, Șuncuiuș, Vașcău, Nucet, Tinca, Tămășeu, Rieni au descifrat din tainele sportului alb cu sprijinul a cinci tehnicieni din județ. Proiectele acestea s-au derulat pe o perioadă de o lună, ori tenisul, ca orice sport, presupune ani de pregătire. Acesta este și scopul acestei scrisori deschise: să oferim acestor copii din mediul rural, care au posibilități financiare modeste, să aibă continuitate în acest sport, pentru că altfel visele lor de a deveni o Halep sau un Djokovici se vor nărui înainte chiar de a înmuguri. M-am adresat Federației Române de Tenis care ne oferă tot sprijinul în realizarea acestui proiect „Tenisul pentru toți” prin asigurarea de mingi, rachete, echipament specific tenisului. Urmând ca să găsim la nivelul conducerii județului surse de finanțare pentru deplasarea antrenorilor în comunele și satele din județ care dispun și de săli de sport pentru sezonul rece. Modalitățile prin care se poate realiza aceasta le va stabili tot Consiliul Județean Bihor.

        Aș fi preferat ca aceste rânduri să le văd scrise de de un antrenor măcar cu 15 ani mai tânăr decât mine. Mi-ați spus, în urmă cu câțiva ani la un antrenament în sala de sport că unii dintre noi turnăm betoane, alții, ca dascăli, învățăm copiii, dar scopul final al vieții noastre este mântuirea sufletului. Eu am chemat în sprijinul mântuirii mele zâmbetul acestor copii care se bucură prin sport. Ce bine ar fi să-mi ia locul un antrenor tânăr care să se deplaseze și în alte localități din județ: Valea lui Mihai, Diosig sau alte comune care dispun de terenuri și săli de sport! Ar aduce multă bucurie copiilor și părinților și ar da mai multă viață acestor săli de sport. Am și acum imaginea unui copilaș din Vașcău, care, atunci când am intrat în sală, mi-a sărit în brațe. Poate n-ar fi rău să încheiem aceste rânduri cu un citat din Brâncuși: „Lucrurile nu sunt greu de făcut. Ce este greu este să ne punem în starea de a le face”.