Trofeul Carpați la handbal masculin - „Faraonii”, pe locul I, tricolorii, abia pe locul al III-lea
Selecționata Egiptului, a patra clasată la Jocurile Olimpice de la Tokyo și participantă la Campionatul Mondial din luna ianuarie a anului viitor, a cucerit ediția 2022 a Trofeului Carpați la handbal masculin. Selecționata tricoloră pregătită de renumitul Xavi Pascual s-a clasat abia pe locul al treilea.
Oradea Arena a găzduit pentru a doua oară în acest an meciurile unei selecționate a României, de data aceasta pe cele ale echipei de handbal masculin după ce în toamnă echipa de tenis feminin a învins Ungaria în Billie Jean King Cup. Deși prețul uni bilet de intrare a fost, de data aceasta, acceptabil față de cel stabilit la jocurile naționalei de tenis feminin, orădeanul iubitor de sport nu s-a lăsat nici acum convins să ia parte la meciurile unei echipe naționale câtă vreme tribunele areneie au fost în mare parte goale. Trist să descoperim că în aceste vremuri sportul, și în cazul de față naționalele României nu stârnesc un inters suficient pentru a-i determina pe locuitorii acestei urbe să urmărească pe viu cei mai buni reprezentanți ai acestei țări în tenis și handbal. O scuză, acum, ar putea fi perioada nu tocmai potrivită pentru desfășurarea unui asemenea eveniment.
România, cu mulți tineri în lot, învinsă suprinzător de Slovacia
Revenind la sport putem spune că selecționata tricoloră încropită de Xavi Pascual a dezamăgit câtă vreme nu a reușit nici măcar să dispute finala competiției. În primul meci, cel cu selecționata Slovaciei care, în paranteză fiind spus, nu a avut decența necesară să respecte imnurile adversarilor, mulți dintre jucători alegând să facă ușoare mișcări de încălzire în loc să adopte o atitudine sobră. Tricolorii au pierdut lamentabil cu o echipă cotată cu șanse mici la victorie de către casele de pariuri sportive. O altă dovadă că eșecul tricolrilor a reprezentat o supriză chiar și pentru adversari a fost bucuria slovacilor de la final care au sărbătorit de parcă ar fi cucerit trofeul. În fine, o explicație a acestui eșec au fost și cele câteva absențe importante așa cum sunt croatul naturalizat Ante Kuduz, accidentat, sau portarul iranian Saeid Heidarirad, și el naturalizat dar urmând să aibă drept de joc abia din 2023. Cu mulți tineri în lot, deci cu o selecționată experimentală, România a pierdut 30-31 cu Slovacia.
Au bătut clar Algeria pentru medalia de bronz
În meciul pentru medalia de bronz a turneului, tricolorii au dispus de selecționata Algeriei cu scorul de 33-25, un rezultat bun având în vedere că ai noștri au învins o selecționată care va participa la Campionatul Mondial. Totuși, trebuie menționat faptul că în ciuda acestui aspect naționala tricoloră era cotată ca favorită la victorie înaintea începerii acestei partide. În prima repriză, România a avut un avans maxim pe tabelă de cinci goluri, 13-8 (min. 19), după patru goluri consecutive, Algeria s-a apropiat la un singur gol, 15-14 (min. 28), dar la pauză scorul a fost de 18-14 pentru echipa antrenată de spaniolul Xavi Pascual. În partea secundă, tricolorii s-au desprins în premieră la şapte goluri, 23-16 (min. 38), dar în min. 49 diferenţa era de doar trei goluri, 26-23. România a dominat finalul şi a încheiat cu o victorie la opt goluri, 33-25. Pentru România au marcat Nicuşor Negru (8 goluri), Octavian Bizău (5), Alexandru Tărîţă (3), Tudor Botea (3), Tudor Buguleţ (3), Javier Humet (2), Călin Dedu (2), Alexandru Ghivil (2), Nicolae Ungureanu (2), Robert Nagy (2), Gabriel Cumpănici (1). Portarul Ionuţ Iancu a avut o prestaţie remarcabilă, cu mai mult de zece intervenţii.
Egipt, cea mai bună selecționată a turneului
În finala turneului, Egipt, cea mai puternică echipă de la ediția 2022 a Trofeului Carpați, a învins 33-29, fără să forțeze, selecționata Slovaciei. Egiptenii trecuseră în primul meci de selecționata Algeriei cu scorul de 38-27. Aceștia i-au avut în lot pe jucătorii echipei Dinamo București, Ali Zein Mohamed și Mohamed Mamdouh Hashem Shebib, dar și pe Yehia Mohammed Elderaa de la Veszprem, ambele formații particpante în grupele Ligii Campionilor Europeni.
Premii individuale
La finalul competiţiei au fost premiați cei mai buni jucători pe posturi, iar cupele au fost înmânate căpitanilor.
Cel mai bun portar: Ionuț Iancu
Cea mai bună extremă stânga: Nicușor Negru
Cea mai bună extremă dreapta: Abdi Avvoub (Algeria)
Cel mai bun pivot: Mamdouh Mohamed (Egipt)
Cel mai bun centru Tomas Smetanka (Slovacia)
Cel mai bun inter stânga: Ali Zein (Egipt)
Cel mai bun apărător: Ibrahim ElMasry (Egipt)
Cel mai bun marcator: Potisk Martin (Slovacia)
Cel mai bun jucător al turneului (MVP): Konecni Martin Michal (Slovacia)
Programul oficial al tricolorilor
Pentru echipa României urmează disputele cu Insulele Feroe (8 şi 11 martie 2023), respectiv retururile cu Austria (26 aprilie) şi Ucraina (30 aprilie) din campania de claificare la Campionatul European din 2024, preliminarii începute cu stângul după înfrângerea 32-36 suferită în deplasare cu Austria. România a câștigat 34-26 meciul al doilea susținut acasă cu selecționata Ucrainei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.