Campioana şi deţinătoarea Cupei României au oferit un nou spectacol baschetbalistic în Liga Naţională. La capătul unei partide, care a contat pentru etapa a 4-a din cadrul Grupei Roşii (prima valorică), U BT s-a impus 73-71 (17-18, 19-11, 20-24, 17-18) în faţa lui CSM CSU într-un joc disputat până în ultima secundă.

 

Cotată doar cu şanse teoretice la victorie, formaţia pregătită de Cristian Achim a făcut un joc bun şi a fost foarte aproape să producă surpriza. Venită după două înfrângeri consecutive şi cu două absenţe din formula de bază, Oradea a încercat să-şi depăşească, pentru prima dată în acest sezon, marea rivală. Meciul a fost decis de Kyndall Dykes cu 6 secunde înainte de final, orădenii irosind prin Richard posibilitatea de a trimite jocul în prelungiri. Cele 9 schimbări de lider şi trei egalităţi înregistrate vorbesc despre nota de echilibru în care s-a desfăşurat partida din Polivalenta clujeană.

 

Au recuperat un dezavantaj de 13 puncte

În prima secvenţă a partidei, fiecare dintre cele două echipe au trecut pe rând la conducere. În cele din urmă, după 10 minute, CSM CSU avea avantaj de un punct, 18-17. A urmat sfertul al doilea în care ofensiva orădeană a fost modestă (11 puncte marcate). Această stare de fapt a contat decisiv în economia partidei. Apărarea, care s-a descurcat excelent în faţa unui asemenea adversar, nu a fost capabilă să compenseze ineficienţa atacului din sfertul secund. Mai mult, Oradea nu a avut o bancă de rezerve la fel de inspirată precum cea a clujenilor (9 puncte marcate faţă de cele 28 ale gazdelor). Formaţia pregătită de Mihai Silvăşan s-a distanţat la 13 puncte după pauză, dar oaspeţii au revenit treptat în joc. Din minutul 26, de la scorul 56-44 în favoarea lui U BT, bihorenii au recuperat punct cu punct reuşind chiar să treacă la conducere în ultimele două minute (67-66 în minutul 38 şi 70-69 în minutul 39). Dar n-a fost să fie deoarece Dykes a izbutit să întoarcă scorul la ultimul atac, iar orădenii, prin Richard, n-au avut replica dorită. Aşadar U BT învinge din nou Oradea, pentru a patra oară în acest sezon. Bilanţul echipei pregătite de Cristian Achim a ajuns astfel la 10 victorii şi 8 înfrângeri, palmares care o plasează pe locul al 4-lea cu 28 de puncte.

Următorul adversar al roş-albaştrilor va fi BCM U Piteşti. Partida, contând pentru etapa a 5-a din faza a 2-a a Ligii Naţionale, se va disputa în Arena „Antonio Alexe”, la începutul lunii martie. Campionatul va fi întrerupt până atunci pentru a permite echipei naţionale să dispute jocuri în precalificările pentru Campionatul European din 2021.

U BT Cluj-Napoca: Török 5 puncte (1×3p), Dorsey 17 (5×3p), Dykes 19 (2×3p), Vida, Easley jr. 4, A. Mureșan 2, Calnicenco 4, Rasic 9 (3×3p), Washburn 13. Antrenor: Mihai Silvășan.

CSM CSU Oradea: Nicolescu 12 (2×3p), Watson 19 (2×3p), Pasalic 3 (1×3p), Valeika 4, Richard 24 (4×3p), Reljic 3, Zekovic 4, Lázár, Fometescu 2. Antrenor: Cristian Achim.