Oficiul Fitosanitar Bihor comunică tratamentul pentru combaterea dăunătorului: molia orientală (Cydia molesta) la piersic şi cais. Atacul se recunoaște pe lăstarii tineri nelignificați care în urma atacului prezintă frunzele terminale uscate. Se mai combat: afide, defoliatoare, bășicarea, monilioza, ciuruirea.

 

Efectuaţi tratamentul folosind unul din amestecurile:

1. Karate Zeon – 0,3 kg/ha + Merpan 80 WDG – 2 kg/ha sau 

2. Affirm Opti – 2,5 kg/ha + Syllit 400 SC – 0,2% sau

3. Bactospeine DF – 1,5 kg/ha + Chorus 50 – 0,75 kg/ha. 

Se mai pot utiliza şi alte produse de protecția plantelor, omologate în România.

Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: 27 mai – 2 iunie. Tratamentul se repetă la 8 – 10 zile, folosind un alt amestec din cele mai sus menţionate.

Ca măsuri preventive se pot utiliza capcanele cu feromoni, tăierea şi arderea lăstarilor atacați de prima generație, adunarea şi distrugerea fructelor căzute, precum şi aplicarea de brâie capcană (capcane cu lipici) pentru prinderea omizilor hibernante.       

La prepararea soluției se vor respecta toate instrucțiunile de folosire de pe eticheta produsului. De asemenea, se vor verifica cu mare atenție recomandările privind compatibilitatea produselor atunci când urmează să se facă amestecuri de produse de protecția plantelor.                                                                                                             După golire, ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu de 3 ori, soluția rezultată golindu-se în rezervorul mașinii de tratat. Ambalajele se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului.

Respectați cu strictețe normele de lucru cu produse pentru protecția plantelor, norme de protecție și securitatea muncii, protecția albinelor și a animalelor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se arată în buletinul întocmit de ing. Virgil Itu şi aprobat de şef serviciu ing. Nicolae Rugea.