Oficiul Fitosanitar Bihor comunică tratamentul pentru combaterea dăunătorului musca verzei (Delia brassicae) la varză. Se mai combat: păduchele verde, păduchele cenușiu, alternaria, mana.

Musca verzei are două generaţii pe an, putând ajunge până la trei generații pe an în zonele mai calde. Primăvara, în aprilie-mai, femelele primei generații depun ouăle în sol la baza plantelor (zona coletului). După eclozare, larvele atacă mai întâi rădăcina la exterior, după care pătrund în interiorul acesteia, unde sapă galerii. Atacul în câmp poate apărea încă din faza de răsad proaspat plantat. Plantele atacate au creșteri reduse, se ofilesc, se îngălbenesc și se usucă.

Efectuaţi tratamentul folosind unul dintre amestecurile:

1. Benevia - 0,75 l/ha + Ortiva Top - 1 l/ha sau                                            

2. Verimark - 600 ml/ha + Dagonis - 1 l/ha sau

3. Decis Expert - 75 ml/ha + Luna Experience - 1 l/ha.

La efectuarea tratamentului se mai pot utiliza şi alte produse de protecţie a plantelor cu efect similar, omologate în România. Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: 3-5 frunze.

La aplicarea tratamentului se vor uliliza şi adjuvanți pentru aderență la frunze.                                                                                

Tratamentul se repetă după două săptămâni, utilizîndu-se un alt amestec din cele mai sus menţionate. Ca măsuri preventive se recomandă arătura adâncă, rotația culturilor, eliminarea resturilor vegetale după recoltare.       

La prepararea soluției se vor respecta toate instrucțiunile de folosire de pe eticheta produsului. De asemenea, se va verifica cu mare atenție recomandările privind compatibilitatea produselor atunci când urmează să se facă amestecuri de produse de protecția plantelor. După golire, ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu de 3 ori, soluția rezultată golindu-se în rezervorul mașinii de tratat. Ambalajele se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului.

Respectați cu strictețe normele de lucru cu produse pentru protecția plantelor, norme de protecție și securitatea muncii, protecția albinelor și a animalelor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se arată în buletinul întocmit de ing. Virgil Itu şi aprobat de şef serviciu ing. Nicolae Rugea.