În derulare - Campania anuală de vaccinare antirabică
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor anunță că, începând cu data de 1 octombrie, pe teritoriul județului a început campania de vaccinare antirabică, anuală, obligatorie a câinilor și pisicilor.
Campania se desfășoară prin intermediul medicilor veterinari de liberă practică care dețin contracte de prestări servicii cu DSVSA Bihor.
În cadrul campaniei de vaccinare, materialul biologic (vaccinul) este furnizat de către DSVSA Bihor, care, în cazul carnasierelor (câini) suportă în întregime și costurile aferente manoperei de vaccinare. În cazul felinelor (pisici), costul manoperei de vaccinare rămâne în sarcina proprietarilor de animale.
Proprietarii de carnasiere și feline domestice pot realiza imunizarea animalelor proprii și prin intermediul Cabinetelor medical veterinare, organizate și autorizate în condițiile legii, pe teritoriul județului Bihor, caz în care costul imunizării va fi suportat în întregime de proprietarii animalelor.
Animalele vaccinate la nivelul cabinetelor veterinare, care se află în perioada de valabilitate a vaccinului antirabic, dovedită cu înscrisuri emise de un medic veterinar – viza de vaccinare din carnetul de sănătate al animalului, nu mai necesită o nouă vaccinare.
„Având în vedere impactul major a Rabiei (turbare) asupra sănătății umane și a sănătății animale, solicităm pe această cale sprijinul tuturor proprietarilor sau deținătorilor de animale din speciile vizate de campania de vaccinare să acorde sprijinul necesar personalului de specialitate, în vederea realizării acestei campanii. Informăm proprietarii/ deținătorii de carnasiere și feline domestice asupra faptului că refuzul sau neacordarea sprijinului necesar pentru contenționarea animalelor proprii care fac obiectul acestei campanii de vaccinare, constituie contravenție și se sancționează, în conformitate cu HG 984/2005, cu amendă de la 400 la 800 lei. Pe această cale atragem atenția tuturor deținătărilor de carnasiere asupra prevederilor Legii 258/2013 și a Ord. președintelui ANSVSA nr. 1/ 2014, prin care, pe teritoriul României, este permisă doar circulația carnasierelor vaccinate, respectiv identificate și înregistrate în baza natională de date (RECS - registru electronic al câinilor cu stăpân)”, precizează DSVSA Bihor.
Pentru orice alte informații, cetățenii județului Bihor se pot adresa serviciului veterinar local sau chiar direct la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor: tel. 0259. 266.141; e-mail office-bihor@ansvsa.ro.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.