Expoziția multimedia ce va fi deschisă publicului din Oradea în 19 septembrie - 18 octombrie, Magic Garden, se apropie tot mai mult de momentul inaugurării. De curând, s-a lansat concursul pentru realizarea unora dintre instalațiile expoziției.

Vor fi selectate trei lucrări propuse de artiști din România și trei lucrări propuse de artiști din Norvegia, care vor fi apoi realizate și vor face parte din grădina fantastică, alături de celelalte instalații artistice, de personaje istorice și spectacole de stradă. Concursul vizează identificarea celor mai bune concepte de instalații ce pot fi implementate în cadrul proiectului, și care să pună în valoare patrimoniul cultural al locului, invitând, totodată, publicul să fie parte activă din expoziție.

Artele contemporane, prin utilizarea tehnologiilor moderne, permit vizitatorilor o imersiune graduală, transformând vernisajul dintr-o experiență vizuală într-o experiență multisenzorială.

„Fie că vorbim de budoarul împărătesei Sisi, de o poartă magică sau altă idee care să pună în valoare locul și istoria, ne dorim lucrări care să aducă aproape arta și tehnologia și să ofere un spectacol pentru simțuri. Vor fi admise și apreciate lucrările care respectă cerințele proiectului și plasează publicul în atmosfera și povestea grădinii”, transmit inițiatorii proiectului.

Concursul este public și se adresează tuturor artiștilor români și norvegieni care vor să își pună creativitatea în valoare și să concureze pentru realizarea expoziției. Pe pagina www.magicgardenexperience.ro cei interesați pot consulta regulamentul concursului, cerințele tehnice și de creație, și se pot înscrie în competiție completând un formular până cel târziu 13 august. Câștigătorii vor fi anunțați în 15 august.

Magic Garden, un proiect unic pe piața culturală din România, își propune să pună în evidență povestea și istoria unor spații considerate patrimoniu cultural național prin intermediul artelor și tehnologiilor contemporane. Prima ediție Magic Garden va avea loc în Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, una din cele mai valoroase edificii construite în stil baroc pe teritoriul României.

Proiectul se adresează publicului larg, tuturor celor dornici să descopere patrimoniul cultural și arta contemporană. Vizitatorii vor avea parte de un tur ghidat în care vor putea descoperi 12 instalații artistice și multimedia, 8 actori cu rol de ghizi, care vor imita personalități istorice care au avut legătură cu spațiul, dar și 8 spectacole de artă stradală care le vor completa experiența. Instalațiile sunt gândite să poată fi vizitate, înțelese și apreciate de toate grupele de vârstă, să transforme spațiile și să se concentreze pe implicarea publicului. Expoziția va fi deschisă în fiecare seară timp de 30 de zile și detaliile despre acces vor fi publicate în curând pe site și paginile de social media ale expoziției.

Proiectul este inițiat de Asociația Why Not Us - Asociația De Ce Nu Noi, și este implementat în parteneriat cu Christian Westblikk din Norvegia.  

Valoarea totală a finanțării este de 965.505.78 lei. Perioada de derulare a proiectului este de opt luni.