Consiliul Local Oradea s-a întrunit, ieri, în şedinţă ordinară, printre proiectele adoptate numărându-se rectificarea bugetului, realizarea de drumuri colectoare, parcări sau reabilitări termice ale unor blocuri. De asemenea, a fost aprobat studiul privind regimul de înălţime al clădirilor din zona centrală.

În şedinţa de ieri a CLO s-a aprobat rectificarea bugetului municipiului Oradea pentru a permite realizarea unor investiţii. Potrivit primarului Ilie Bolojan, 1.000 de lei sunt alocaţi pentru demararea procedurii de licitație pentru reabilitarea unei clădiri pe str. I. Hossu, unde ar urma să se realizeze un cămin de bătrâni în zona Velența. O altă sumă de bani este alocată pentru amenajarea unui parc în zona str. Milcovului - Andersen Nexo, unde se va amenaja şi un teren de sport și un spațiu de joacă pentru copii, întreaga lucrare urmând a fi realizată în cursul lunii iunie. De asemenea, 240.000 lei vor fi folosiţi pentru cofinanțarea, alături de Ministerul Sănătății, a dotării cu aparatură pentru Spitalul Municipal. La rectificarea viitoare a bugetului, aproximativ 400.000 de lei vor fi alocaţi pentru Spitalul Judeţean, tot pentru dotarea cu aparatură, proiect în care finanţarea principală este asigurată de Ministerul Sănătăţii.  

Drum colector Calea Sântandreiului-Calea Aradului

Un alt proiect aprobat de consilierii locali vizează indicatorii tehnico-economici pentru realizarea drumului colector Calea Sântandreiului-Calea Aradului. Mai exact, realizarea unei bretele și exproprierea necesară pentru finalizarea acestei lucrări. Primarul a menţionat că, pentru a evita aglomerarea de la giraţia de la ieşirea din Oradea spre Calea Aradului, municipalitatea a proiectat 4 bretele pentru viraj dreapta, prima înspre Sântandrei, fiind licitată deja, lucrarea urmând să fie finalizată până în toamnă.    La breteaua a doua, se vine pe centură dinspre Sântandrei și se virează dreapta spre Arad, această lucrare este estimată la 3 milioane lei și se va executa o bretea cu o lungime de aproape 400 metri, iar durata de execuție este de 4 luni, inclusiv perioada de proiectare.

Următoarele două bretele vor fi realizate anul viitor.

Tot în şedinţa de ieri a fost aprobat proiectul legat de relocarea canalului colector Parc Industrial Oradea II. Relocarea se va face pe o lungime de aproximativ 1 km, în parteneriat cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, valoarea proiectului fiind de 4,3 milioane lei.

Consilierii au mai aprobat proiectele necesare realizării celor două parcări supraetajate: cea din zona str. Academiei – George Barițiu (fosta bază Voinţa) și cea de pe str. Brașovului (lângă Magazinul Crişul). În şedinţa din luna iunie va fi supusă aprobării şi parcarea dintre strada Aurel Lazăr și Iosiv Vulcan.

Au aprobat studiul pentru zona centrală

Pe ordinea de zi s-a aflat şi studiul de evaluare arhitecturală și urbanistică în vederea stabilirii înălțimii minime a clădirilor și a identificării acelor clădiri cu potențial de supraetajare, respectiv a acelor clădiri care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit, realizat de firma Planwerk din Cluj-Napoca. Proiectul a fost votat cu votul exclusiv al celor 17 consilieri locali prezenţi, aleşii UDMR şi PSD votând împreună. Consiliera UDMR Melinda Kirei a acuzat faptul că municipalitatea vrea să demoleze zona centrală şi că singurul scop este creşterea impozitelor. Primarul a menţionat că studiul nu impune nimic, ci doar semnalează problemele. În schimb, regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor care nu respectă regimul de înălţime minim stabilit are efect financiar asupra locuitorilor. Cu menţiunea că, deocamdată, acesta a fost atacat în instanţă, fiind în procedură de recurs intentată de municipalitate la decizia instanţei de contencios a Tribunalului Bihor. „Dacă instanţa va decide că regulamentul este legal, se va aplica, dacă decide că nu este legal, nu se va aplica”, a adăugat edilul. Studiul aprobat arată fiecare casă din zona analizată care se pretează la supraînălţare. Primarul a menţionat că pentru clădirile respective nu se vor mai da aprobări pentru mici supraînălţări sau mansardări, ci doar pentru supraînălţare cu un etaj întreg. Pe de altă parte, Melinda Kirei a remarcat faptul că, în şedinţa de ieri, s-a aprobat construirea unei clădiri cu parter, trei etaje şi mansardă pe strada Simion Bărnuţiu, unde clădirile au doar parter. Potrivit lui Kirei, noua clădire va ridica nivelul de înălţime minimă pentru toată strada, astfel încât, dacă regulamentul va fi aprobat de instanţă, toate casele de pe Simion Bărnuţiu vor fi supraimpozitate.